Hlavní obsah

Moje dcera krvácela před fakultou, kritizoval poslanec. Policie se hájí

Foto: ČTK

Poslanec ANO Jan Richter.

Reklama

aktualizováno •

Poslanec hnutí ANO Jan Richter kritizoval na výboru, který řeší střelbu na filozofické fakultě, zásah policie. Mezi postřelenými je prý i jeho dcera.

Článek

„Já jsem otcem dívky, která byla při tom masakru ve třídě, odkud neodešel nikdo zdravý. Buďto byli zabiti, anebo jsou se zraněními ještě v současné době –⁠ jako moje dcera –⁠ v Motole,“ překvapil dnes tímto sdělením na jednání bezpečnostního výboru poslanec Jan Richter z ANO.

Tvrdí, že policisté údajně nechali jeho dceru takřka vykrvácet. „Po 40 minutách ji převezli do Motola s tlakem 30, vykrvácenou. Jenom proto, že někdo na místě zásahu řekl: ‚Tady si někdo stěžuje na prostřelený zadek.‘ Tam byla prostřelená hlavní tepna. Má deseticentimetrový bypass,“ popsal následky postřelení.

Popsal, že jeho dceru nejprve vynesli v izolačním vaku ven z budovy a nechali ji ležet před fakultou, pak ji přenesli na další shromaždiště, kde čekala, než si ji převzala záchranná služba. „Já nějaké informace mám, protože moje dcera žije, zaplaťpánbůh,“ dodal Richter.

Poslanec proto řekl, že se musí ohradit vůči policejnímu prezidentovi kvůli některým věcem, „které ho naštvaly“. Podle Richtera se policisté například jemu ani jeho dceři neozvali s žádnou nabídkou psychologické podpory nebo třeba s informací o tom, kde skončily její osobní věci.

„Vy tady chválíte interventy, chválíte počty policistů a policistek na místě. Já jsem s nimi mluvil, měli na sobě vesty antikonfliktního týmu. Předal jsem jim svůj kontakt, dodnes mi nikdo nenapsal ani SMS,“ řekl Richter.

Ředitel pražské policie Petr Matějček na výboru slíbil, že postup policie ohledně informování obětí a jejich příbuzných prověří. „Osobně prověřím celý postup a spojím se s vámi, pane poslanče, a budu vám nápomocen. A mrzí mě, že takhle to cítíte,“ řekl Matějček.

„Chápu, že pro ty lidi v určitém okamžiku je důležité, že se na někoho obrátí. Proto chápu to vaše zklamání, naštvání. Tohle pan pražský ředitel prošetří, jakým způsobem se s těmi lidmi komunikovalo, když tam na sebe nechali kontakt,“ dodal k tomu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Na výpověď poslance Jana Richtera reagovalo Krajské ředitelství policie Hlavního města Prahy.

„Na videích ze zásahu, která jsme zveřejnili, je zcela jasně patrné, že policisté dělali vše, co bylo v jejich silách. Od vyhledání pachatele přes poskytování první pomoci, transportu zraněných. Každému zraněnému byla z naší strany poskytnuta maximální péče a první pomoc, a to v co nejkratším možném čase s přihlédnutím k charakteru jednotlivých zranění,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí Jan Daněk.

Policie dnes zveřejnila další video, které se týká první pomoci poskytované policisty v době zásahu.

Policie ve čtvrtek zveřejnila nové video, kde popisuje především postup při ošetřování zraněných na Filozofické fakultě.Video: Policie ČR

Policie také uvedla, že musela nejprve prověřit, zda je budova po sebevraždě střelce bezpečná a zda v ní není nástražný výbušný systém. Teprve poté mohla ke zraněným vpustit záchranáře. Na sociální síti X napsala, že „ani ochrana osobních údajů nám v pomoci nebrání“.

Do intervenční a psychosociální péče po tragédii na univerzitě se podle policie zapojilo víc než 190 odborníků, a to od policie, hasičů, záchranné služby i Českého červeného kříže. „Pomoci se tak dostalo 1685 lidem,“ uvedla.

„Děly se hrozné věci a ona mluví o penězích“

Poslanec si postěžoval také na to, že když kontaktoval rektorku Králíčkovou, v první reakci ho informovala o finanční náhradě pro oběti, kterou škola organizuje.

„Kdybych si od kamaráda rektora nesehnal telefonní číslo na rektorku Králíčkovou, nikdo by se mi neozval ani z fakulty. Já jsem jí sám 27. 12. volal. Hned ve druhé větě mi řekla, že peníze, které vybírají, také získáme. Tak jsem ji poslal někam, že o peníze nám opravdu nejde,“ popsal Richter.

„Dcera při tom šoku, který zažila… Pachatel se na to místo třikrát vracel. Ji střelil při druhém návratu do třídy. Její kamarádka umírala a telefonovala tátovi s prostřeleným krkem. Děly se tam hrozné věci, a ona (rektorka) mluví o penězích. To mě naštvalo,“ řekl.

Škola ještě nemá ani seznam zraněných

Rektorka Karlovy univerzity Milena Králíčková Seznam Zprávám v e-mailu napsala, že problém může být i v tom, že se jim dosud oficiálně nepodařilo od Policie ČR ani od ostatních složek IZS, s odkazem na ochranu osobních údajů, získat seznam zraněných nebo jejich příbuzných, o který žádali. Vyjádřila se i k telefonátu s poslancem Richterem.

„Obsahem telefonátu bylo opakované ujištění ze strany univerzity, že uděláme maximum pro to, abychom všem zraněným nabídli pomoc a podporu jak v oblasti psychosociální, tak v oblasti studijní a dalších, včetně podpory z Nadačního fondu UK. Pana poslance jsem ujistila, že se na mne může kdykoliv obracet,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Mluvčí univerzity Václav Hájek dodal, že oficiálně mají pouze seznam obětí.

„UK již před více než týdnem připravila dopisy jménem děkanky a rektorky, které jsou postupně prostřednictvím policejních interventů předávány rodinným příslušníkům  a rodinám zraněných a které obsahují nabídku dostupné podpory a pomoci,“ dodal Hájek.

Současně zopakoval, že univerzita stále a opakovaně nabízí psychosociální podporu na webu univerzity a funguje i informační bezplatná linka.

Podle poslance Richtera každopádně s ním ani s jeho dcerou škola nekomunikuje.

„Do dnešního dne se fakulta neozvala, jak to bude probíhat dál. Paní rektorka byla nadšená, že jí telefonuju, tak jsem očekával, že budeme dál v kontaktu. Dosud se tak nestalo. Premiér Fiala v neděli u paní Tománkové řekne, že je se všemi poškozenými v kontaktu. No není. Ani se mnou nemluvil. Ani ministr vnitra nekomunikoval. Co dokázala udělat spousta politiků, bylo to, že pár hodin potom došli na to místo, udělali selfíčko, vyfotili se a tím to skončilo,“ řekl Richter.

Ministr vnitra Vít Rakušan se v tu chvíli na jednání výboru ohradil, že přišel na pietní místo bez fotografa a že v den tragédie byl dlouhé hodiny na místě policejního zásahu.

Uvedl také, že se žádné pochybení policie zatím nezjistilo. Generální inspekce bezpečnostní sborů (GIBS) doteď nezahájila žádné trestní řízení v souvislosti s policejním zásahem. Už ho zkoumala i vnitřní kontrola, pochybení také nezjistila.

Článek jsem aktualizovali o vyjádření rektorky Karlovy univerzity Mileny Králíčkové a mluvčího Václava Hájka. Nově jsme aktualizovali o stanovisko policie.

Reklama

Doporučované