Hlavní obsah

Přehledně: proč policie přijela na fakultu dvakrát

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Policie a záchranka v den střelby na filozofické fakultě.

Reklama

Sled a průběh tragických událostí z 21. prosince upřesnili jak policisté, tak nově zveřejněná svědectví vedoucích pracovníků filozofické fakulty. Uvnitř článku jsme sestavili podrobnou časovou osu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policejní vyšetřování přineslo nové detaily k informacím o střelci, který 21. prosince minulého roku zavraždil v budově filozofické fakulty čtrnáct lidí.

Podrobnosti přinesly závěry Úřadu vnitřní kontroly Policejního prezidia, ale k chronologii událostí v den tragické střelby se také obsáhle vyjádřilo vedení fakulty.

Vedení policie například popsalo, že zhruba hodinu a půl před střelbou přišli policisté do budovy prvně. A varovali zaměstnance školy před studentem, který může mít zbraň a být nebezpečný. Policisté, byly to dvě tříčlenné hlídky, k nimž se přidal kriminalista, budovu prohledali, ale po zjištění, že hledaný tam není, zase odešli. A to aniž by kontaktovali přímo děkanku školy, která v tu dobu v budově byla.

Policie tak aktualizovala původní sled událostí zapsaný v interním dokumentu ze dne střelby, který pak ještě tentýž den unikl na veřejnost.

Časovou osu podle nových informací si můžete prohlédnout zde:

Z časové osy vyplývá, že tragická událost začala v době, kdy se schylovalo k tradiční vánoční slavnosti - zpívání na schodech mezi prvním a druhým patrem budovy.

„Před začátkem zpívání do místnosti sekretariátu vběhl kolega vyučující ve 4. patře ve zjevném rozrušení a volal, že ve čtvrtém patře se něco děje, že probíhá útok, že je tam rozmlácený nábytek a někdo tam leží na zemi,“ popsala tyto chvíle děkanka fakulty Eva Lehečková v prohlášení zveřejněném v úterý večer.

S tím, že pověřila sekretářku, aby informovala policii.

„Volala ve 14:59 linku 158 – bohužel reakce operátora linky byla nedůvěřivá, kolegyně musela vysvětlovat, že si neděláme legraci, že jsme veřejná budova, že máme na sekretariátu očitého svědka, že máme v budově studenty a učitele, ať nám pošlou jednotky,“ uvedla děkanka Lehečková.

První policisté se ve škole objevili tři minuty poté. Pomáhali zraněným, evakuovali studenty i zaměstnance fakulty a snažili se dostat až ke střelci, který byl na ochozu budovy.

Podle popisu velitelů zásahu ve škole hledali cestu na ochoz, kam se střelec postupně uchýlil. Další skupina policistů pak vystoupala téměř na jeho úroveň po schodech hotelu stojícího přes ulici naproti, aby ho mohla eliminovat.

Jak je patrné z videozáznamu, který policie v úterý pustila, ve chvíli, kdy tito policisté měli vraha na mušce, spáchal v 15:19 na ochozu sebevraždu.

Video ze zásahu policie:

Sestřih ze zásahu policie na Filozofické fakultě UK 21. prosince 2023.Video: Policie ČR, Youtube.com

Reklama

Doporučované