Hlavní obsah

Policejní záznam, jak honili vraha z fakulty. Objevili ho v centru, a pak zmizel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Policista střeží na Mánesově mostě bezpečnostní prostor, který policie vytyčila 21. prosince odpoledne po útoku střelce na filozofické fakultě.

Autentický policejní dokument přináší minutu po minutě záznam několika hodin tragického 21. 12. 2023. Od 12 hodin 19 minut, kdy bylo ohlášeno hrozící nebezpečí, až do okamžiku, kdy nastoupili specialisté na identifikaci obětí.

Článek

Co 21. prosince 2023 předcházelo vraždě 14 lidí na filozofické fakultě v Praze? A co dělala desítky minut před tím policie?

Vodítkem pro tuto rekonstrukci může být policejní dokument, který unikl na veřejnost a jeho autenticitu nyní Seznam Zprávám potvrdilo Policejní prezidium.

Popisuje - z pohledu policie - sled událostí, které se daly do pohybu poté, co policie dostala první oznámení, že muž se sebevražedným plánem míří do školy, a vzápětí našla policejní hlídka nedaleko od Prahy vrahova zastřeleného otce.

„Jde o informace, které vycházejí z pracovní a výrazně zestručněné podoby časového přehledu, který byl zpracován ze strany Policie ČR krátce po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy,“ popsal mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán dokument, který se objevil na sociálních sítích zhruba čtyři hodiny poté, co se vrah na ochozu fakultní budovy zastřelil.

Policejní akce minutu po minutě

Jde o záznamy, které si policie při mimořádných událostech pořizuje a zachycuje v nich všechny aktuální zjištění a události. Podle zavedených postupů při vyšetřování závažných případů policisté sepisují podrobnou časovou osu s vyznačením, co ve které fázi zásahu dělali.

A protože jde o záznamy pořízené za dramatických okolností, obsahují některá hlášení uvedená v dokumentu informace, které byly později dementovány nebo opraveny.

Seznam Zprávy proto zároveň s přepisem dokumentu uvádějí, jak se události odehrály na základě s časovým odstupem ověřitelných faktů.

Foto: Seznam Zprávy

Zavazadlo, v němž si vrah přinesl zbraně do budovy filozofické fakulty.

Ověřování informací z dokumentu přineslo i nové podrobnosti k případu. Například to, že policisté pachatele neúspěšně stopovali pomocí jeho mobilu. A také, že existuje hodinové časové okno mezi vrahovým odjezdem z domova a příchodem do sídla fakulty na Palachově náměstí.

Jak Seznam Zprávy uvedly, policie už našla pracovnici, kvůli které se dokument dostal na veřejnost. Od policie dostala okamžitou výpověď. Samotný zásah zkoumá i vnitřní policejní kontrola a Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve čtvrtek oznámil, že sama policie v nejbližších dnech zveřejní detailní rekonstrukci zásahu.

Doporučované