Hlavní obsah

Policii unikla zjištění o vrahovi z filozofické fakulty. Viníka vyhodila

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pietní místo před budovou Univerzity Karlovy. Vzniklo poté, co vrah zastřelil na filozofické fakultě 14 lidí.

Reklama

aktualizováno •

V den střelby na filozofické fakultě se na veřejnosti objevil soupis zjištění, která policie vypátrala o vrahovi. Nyní potvrdila, že dokument unikl. Pracovnice, která informace z policejního systému zkopírovala, dostala výpověď.

Článek

Když policie 21. prosince odpoledne pátrala po muži, který na Filozofické fakultě UK zastřelil čtrnáct lidí, zapisovala dílčí poznatky do interního systému. V dokumentu je uvedeno, kdy a jak se k policistům dostalo oznámení, že pachatel chce spáchat sebevraždu a že je na cestě do Prahy. Dále se detailně popisuje, jak policisté po muži pátrali, a zachycuje i zásah v budově fakulty na Palachově náměstí.

Jde o soupis, který policie vytváří při všech mimořádných událostech. Jde o její vnitřní dokument, protože do něj zaznamenává také výsledky policejního prověřování.

Přesto se věc dostala na veřejnost už nedlouho po činu. A že je dokument, který se objevil i na sociálních sítích, autentický, potvrdilo nyní Seznam Zprávám Policejní prezidium.

„Jde o informace, které vycházejí z pracovní a výrazně zestručněné podoby časového přehledu, který byl zpracován ze strany Policie ČR krátce po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán.

Časovou osu událostí sice policisté sami zveřejnili už krátce po střelbě, uniklé informace však zachycují také konkrétní policejní postupy.

Policie následně začala zjišťovat, jak se informace z dokumentu dostaly na veřejnost. Jejich zdroj vypátrala už v den tragédie.

„V tentýž večer se naším šetřením podařilo odhalit také konkrétního člověka, který informace mimo policejní sbor poskytl. Následujícího dne jsme proto dotyčnou občanskou zaměstnankyni propustili,“ doplnil mluvčí Bocán.

Kdy si policie soupis zpracovává a proč?

Soupis z informačního systému vytváří policisté jen u mimořádných událostí, jakou byla právě střelba na FF UK. „Jde o stručný výtah z informačního systému pro operační řízení ,“ popsal mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Zapisovány do něj jsou důležité informace, které policisté zjistí z různých zdrojů. Interní policejní soupis má pak sloužit zejména pro další prověřování konkrétního případu.

„Je zpravidla složen z prvotních informací, které se v průběhu času ověřují, doplňují a tím i mění,“ vysvětluje Jozef Bocán, že se v zápiscích mohou objevit informace, které se později ukážou jako nepřesné. „Není neobvyklé, že v průběhu času takto vznikne několik verzí,“ doplnil mluvčí.

Reklama

Doporučované