Hlavní obsah

Kauza vraha z fakulty má bílé místo: Kdy policie zjistila, že je nebezpečný?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vedení pražské policie v úterý minutu po minutě popisovalo, jak 21. prosince vypadal zásah proti Davidu K. který na filozofické fakultě zavraždil 14 lidí.

Reklama

Zásah policie proti střelci z filosofické fakulty byl profesionální, řekla interní kontrola policie. Podle této prověrky nic nenaznačovalo, že chce vraždit v budově na Palachově náměstí.

Článek

Policisté v úterý zveřejnili podrobnosti k zásahu, jímž se snažili zabránit tragické předvánoční střelbě na filozofické fakultě. Student David K. tam zavraždil 14 lidí, pak se zastřelil na ochozu školy.

Podle výsledku vnitřní kontroly byl zásah policistů profesionální. A předem nic nenasvědčovalo, že střelec chce ve škole vraždit.

Přesto zůstávají některé okolnosti kauzy stále nevysvětlené. Ani úterní vystoupení policie trvající téměř ke dvěma hodinám některé otázky neobjasnilo. I proto, že policisté řadu informací odmítli sdělit s vysvětlením, že spadají do kompetence dozorujících žalobců, nebo jsou nadále předmětem vyšetřování.

Na co tedy ani tři neděle po vrahově činu odpovědi nejsou?

Mohli policisté vytušit, že se střelec chystá vraždit? Kdy se dozvěděli, že zabil svého otce?

Právě toto je stále jedno z hlavních bílých míst kauzy. Policisté zopakovali, co už zveřejnili den po tragédii: že od začátku pracovali s informacemi, které dostali od vrahových blízkých. Tedy, že pachatel chce nejspíš spáchat sebevraždu a patrně odjel do Prahy, kde měl mít v té době výuku na fakultě. Nic podle policie nenasvědčovalo, že má v plánu zabíjet.

Jenže zároveň: oznámení o sebevražedném úmyslu přijali policisté podle interní kontroly na lince 158 ve 12:26, a před třetí hodinou spustil vrah palbu ve škole. Až v 16:12 si také policisté v domě v Hostouni potvrdili, že byl zavražděn i střelcův otec. Uvedli, že před tím nemohli jeho tělo hned ohledat, protože museli nejprve deaktivovat nastražený výbušný systém.

Otázka tedy zní, zda nemohli ještě před střelbou ze zjištění v Hostouni vytušit, že střelci, majiteli mnoha zbraní, jde o víc než o sebevraždu.

„Držel bych se toho, že jsme to v 16:12 relevantně potvrdili,“ řekl v úterý náměstek pražského policejního ředitele Vojtěch Motyka na opakovanou otázku, jestli policejní zásah neměl směřovat proti sebevrahovi, ale možnému vrahovi.

Každopádně, jak řekl šéf vnitřní policejní kontroly Michal Tichovský, v postupu policistů jeho odbor nenašel žádné pochybení. „Byla zvolena adekvátní opatření k vypátrání střelce. Postup policistů nebyl ani laxní, ani nedbalý,“ prohlásil Tichovský.

Kdy se policie dozvěděla, že vrah jede do Prahy se zbraněmi?

Že má pachatel arzenál zbraní, věděla policie podle kontrolorů ve 13:11. Tehdy udělala klasickou „lustraci“ v informačních systémech. Stále při tom, jak říká její vedení, pracovala s informací, že se David K. chce zabít, nejspíš je v Praze a je potřeba ho vypátrat.

„To, jestli má zbraně u sebe, nebo jsou v baráku v Hostouni, to jsme nevěděli,“ připustil ředitel pražské policie Petr Matějček.

Co přesně stojí ve vrahově dopisu, který se našel v domě v Hostouni? Přiznal se pachatel k předchozí dvojnásobné vraždě v Klánovicích? Jaký měl motiv?

Na tuhle otázku policisté v úterý odmítli odpovídat – s odkazem na to, že jim to nedovolili státní zástupci, kteří vyšetřování řídí. A kteří rozhodují, jaké informace se dostanou na veřejnost.

„K obsahu dopisu se v tuto chvíli nebudeme vyjadřovat, je to otázka dalšího prověřování,“ reagoval náměstek pražského policejního ředitele Vojtěch Motyka.

Stejně tak policie podle něho stále prověřuje, jestli se střelec léčil na psychiatrii.

Jak se David K. dostal do Prahy? A jak dlouho mu trvala cesta na fakultu?

Ví se, že jel hromadnou dopravou. Vyšetřovatelé mají jeho pohyb zmapovaný, jak řekl policejní prezident Martin Vondrášek. „A nemůžeme si dovolit sdělovat podrobnosti,“ vysvětlil Vondrášek opět s odkazem na to, že k tomu nedal povolení dozorový státní zástupce.

Proč na vraha policisté nečekali v hlavní budově filozofické fakulty, kde později střílel? Jak intenzivně po něm před střelbou pátrali?

Policisté říkají, že měli informace o plánované sebevraždě a následně si zjistili přímo na fakultě, že má David K. od 14 hodin přednášku v učebně 503 v Celetné. Proto také napřeli veškerou pozornost tam: na místo například vyjely dobře vycvičené policejní jednotky. Tam ale pachatel nedorazil. A nepomohlo ani sledování jeho mobilního telefonu, přístroj byl totiž vypnutý. Vrah si ho zapnul až později, a tak ho policisté zaznamenali ve 14:38 v Pařížské ulici, která je nedaleko Palachova náměstí.

„Proto se většina sil a prostředků vydala pátrat do okolí Pařížské,“ popsal Michal Tikovský, šéf odboru vnitřní kontroly Policejního prezídia.

Jak si vrah pořídil zbraně? Kde na ně vzal peníze? Kde je skladoval? A rozblikala se „červená kontrolka“?

Další věc, o níž policisté nechtějí mluvit. Jisté je, že střelec měl sedm zbraní včetně brokovnice, poloautomatické pušky a pistole. Všechny legálně držené, nakoupené během loňského roku. Odhadem to stálo statisíce korun. Kde na to student historie vzal?

„Opět je to součástí prověřování, kdy toto nemůžeme blíže zmiňovat. Je to otázka komplexního šetření. Pracujeme s verzí, že si pořídil půjčku,“ upřesnil náměstek pražského policejního ředitele Vojtěch Motyka.

Reklama

Doporučované