Hlavní obsah

Útočník v budějovické nemocnici mačetou zranil čtyři členy personálu

Foto: Policie ČR

Záběr policie z místa činu.

Reklama

aktualizováno •

Útok se odehrál na psychiatrickém oddělení. Zraněné zdravotní sestry a sanitář jsou podle policie mimo ohrožení života. Útočník byl obviněn.

Článek

Jihočeská policie obvinila 29letého muže, který zranil v pátek v českobudějovické nemocnici čtyři zaměstnance, z těžkého ublížení na zdraví. Krajští kriminalisté zpracovávají návrh na to, aby mohli vzít útočníka do vazby. Policie o tom informovala na twitteru a novinářům to sdělil krajský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Stav čtyř členů personálu psychiatrického oddělení budějovické nemocnice, které v pátek napadl a zranil muž s mačetou, je stabilizovaný. ČTK to dnes řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Muž, kterého policie zadržela, způsobil v pátek třem zdravotním sestrám a sanitářovi sečná zranění. Kuba řekl, že zaměstnance psychiatrického oddělení napadl návštěvník psychiatrie.

„Nikdo není v ohrožení života, všichni čtyři zůstávají v péči lékařů a jejich stav je v téhle chvíli stabilizovaný. To je jediná pozitivní aktualita k dnešku. Všichni jsou ve stavu, který se nezhoršil. Není tam od včerejška (pátku) žádné zhoršení. Policie mě naposledy informovala, že dala dohromady tým na vyšetřování. Budou se zabývat všemi materiály, které jsou dosažitelné, kamery a podobné věci,“ řekl v sobotu hejtman Kuba.

Policejní mluvčí Jiří Matzner novinářům už v pátek na místě řekl, že útočníka zpacifikovali členové personálu společně s příslušníky bezpečnostní agentury, následně ho policie zadržela.

„Zranění jsou zdravotní sestry a sanitář,“ uvedla mluvčí budějovické nemocnice Iva Nováková.

„Útočníkem byl návštěvník oddělení, zranění lidé jsou v péči lékařů českobudějovické nemocnice,“ řekl ČTK jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Na místě zasahovaly tři posádky záchranářů včetně lékaře.

Nemocnice na webu uvedla, že útočník způsobil čtyřem nelékařským zdravotnickým pracovníkům sečná zranění. „Podle prvotních informací jsou mimo ohrožení života. Nikdo z pacientů nebyl zraněn. Útočník byl personálem a bezpečnostní službou nemocnice znehybněn a následně zadržen Policií ČR,“ informovala nemocnice.

Ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek ocenil obětavost a profesionální reakci zaměstnanců, díky nimž se podařilo útočníkovi zabránit v pokračování útoku.

„Důrazně odsuzuji dnešní neospravedlnitelný a brutální útok na zaměstnance nemocnice,“ sdělil. Dodal, že nemocnice jako takzvaný měkký cíl pravidelně nacvičuje řešení podobných útoků. Nácvik na psychiatrickém oddělení se podle něj konal loni v listopadu.

Kuba řekl, že personál psychiatrického oddělení napadl návštěvník psychiatrie. „Podle zpráv, které mám od policie, je v téhle chvíli ten pachatel zadržen, je v rukou policie, začíná vyšetřování. Zranění jsou v ošetření lékařů českobudějovické nemocnice. Nemám žádné informace k jejich zdravotnímu stavu. Asi je velmi komplikované tomu (útoku) zabránit. Nemám přesnou představu o tom, jestli to byla mačeta nebo nějaký mačetonůž,“ řekl hejtman.

Připomeňte si

Byl to takzvaný tichý střelec, jak se označují pachatelé, kteří jsou noční můrou všech policistů. Jejich činy jsou totiž rychlé, nepředvídatelné a mají tragické důsledky. Dvaačtyřicetiletý stavební technik, který zabíjel v ostravské fakultní nemocnici, použil nelegálně drženou zbraň české výroby ráže 9 milimetrů.

Budějovická nemocnice patří do holdingu Jihočeské nemocnice, který provozuje Jihočeský kraj.

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Zuzana Fajtlová řekla, že na místě zasahovaly tři posádky. „Měli jsme tam lékaře, ošetřili jsme čtyři (zraněné) pacienty. Žádné další informace z důvodu vyšetřování nemůžeme poskytnout,“ uvedla Fajtlová.

Případy vážného napadení ostatních pacientů nebo personálu nemocnic jsou v ČR spíše ojedinělé. Nejtragičtější je střelba v čekárně polikliniky ostravské fakultní nemocnice z 10. prosince 2019, kde dvaačtyřicetiletý střelec sedm lidí zabil, dva zranil, později spáchal sebevraždu.

Reklama

Doporučované