Hlavní obsah

V dárkové tašce bylo 200 tisíc. Policie popsala důkazy na mocného exposlance

Foto: Milan Malíček / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr.

Reklama

Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr je mezi obviněnými ve druhé větvi kauzy Dozimetr. Jaké důkazy proti němu vyšetřovatelé mají, se uvádí v dosud neznámém dokumentu, do něhož mohly Seznam Zprávy nahlédnout.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu popsali dosud neznámé podrobnosti schůzky mezi exposlancem ODS Markem Šnajdrem a podnikatelem Pavlem Dovhomiljou, která je součástí nového trestního stíhání v kauze Dozimetr.

Policie v tomto případě prověřuje systematickou korupci a ovlivňování veřejných zakázek. Dosud to bylo především v pražském dopravním podniku, v nové větvi případu se zaměřila na zakázky Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Právě Marek Šnajdr a Pavel Dovhomilja jsou mezi pěticí lidí, která právě kvůli zakázkám VZP byla minulý týden nově obviněna. Seznam Zprávy se seznámily s dokumentem, kde detektivové detaily tohoto trestního stíhání popisují.

Podle toho, co píše policie v obvinění, přijel 24. února 2021 podnikatel Dovhomilja se svým autem značky Mercedes Benz na křižovatku pražských ulic V Pevnosti a K Rotundě poblíž pražské restaurace Rio’s, kde k němu přistoupil bývalý poslanec ODS Šnajdr.

Dovhomiljovi pak předal dárkovou papírovou tašku s částkou 200 tisíc korun.

Policie se v tomto popisu událostí opírá jednak o výpověď Dovhomilji usilujícího v kauze o status spolupracujícího svědka a také o vlastní zjištění –⁠ schůzku totiž podle dokumentu monitorovala.

Seznam obviněných ve druhé větvi kauzy Dozimetr:

  • Exposlanec ODS Marek Šnajdr čelí obvinění kvůli předání úplatku za ovlivnění jedné zakázky VZP.
  • Podnikatel Pavel Dovhomilja, který spolupracuje s policií, měl peníze od Šnajdra převzít. Zároveň měl podle obvinění získat další úplatek i od zástupce firmy Total Service.
  • Bývalý náměstek ředitele VZP Tomáš Knížek se měl podílet na ovlivnění některých zakázek této pojišťovny.
  • Bývalý ředitel odboru technické podpory VZP Josef Listík měl dalším aktérům kauzy předávat informace o některých zakázkách.
  • Ředitel firmy Total Service Václav Novák je obviněn, protože jeho firma měla zaplatit fakturu za služby, které se podle Dovhomilji neprovedly.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu přitom tvrdí, že peníze inkasoval Dovhomilja od Šnajdra za ovlivnění jedné ze zakázek VZP. Týkala se zpracování dokumentace.

Smlouva k této zakázce byla uzavřena v roce 2018 na dobu pěti let. Jenže společnost ICZ, která zakázku získala, nedokázala některé části této zakázky plnit, a tak Všeobecná zdravotní pojišťovna nejdříve vymáhala penále a nakonec smlouvu vypověděla úplně.

Šnajdr, který podle svých slov firmu ICZ zná řadu let a v minulosti s ní spolupracoval, chtěl podle Dovhomilji, aby VZP penále této společnosti odpustila.

Ač policie v dokumentu píše, že schůzku obou mužů monitorovala, Marek Šnajdr při výslechu na policii popřel, že se s Dovhomiljou setkal. A odmítl také předání peněz. „Žádné peníze jsem mu nedal,“ řekl Šnajdr podle policejního dokumentu detektivům.

Po obvinění pak Šnajdrův advokát Lukáš Trojan Seznam Zprávám napsal, že jeho klient zásadně odmítá, že by se dopustil jakéhokoliv protiprávního jednání.

Samotný Marek Šnajdr pak odkázal jen na vyjádření svého advokáta.

Marek Šnajdr

Má dodnes pověst vlivné postavy českého zdravotnictví s vazbami na pojišťovnu VZP. Exposlanec za ODS působil jako náměstek ministra zdravotnictví a také jako člen správní rady VZP. Trestně stíhán byl v roce 2013 v případu takzvaných poslaneckých trafik.

Vyšetřován byl dokonce ve vazbě, ale případ se nakonec k soudu ani nedostal a exposlance musel stát odškodnit. Později se z politiky stáhl a soustředil se již jen na poradenskou činnost.

V současné době je Marek Šnajdr obviněn kvůli nákupu lineárních urychlovačů pro Fakultní nemocnici Bulovka za 160 milionů korun. Podle obvinění bylo v této zakázce připraveno až deset milionů korun na korupci. Marku Šnajdrovi však vyšetřovatelé připisují v obvinění přijetí úplatku ve výši minimálně 50 tisíc korun. Šnajdr obvinění odmítá.

Z dokumentu dále plyne, že policisté mají vedle výpovědi Dovhomilji také další svědectví a to od bývalého náměstka ředitele VZP Tomáš Knížka, který je ve věci zakázky pro ICZ také obviněn.

Měl totiž zakázku na starosti a přiznal, že ho Šnajdr v této souvislosti kontaktoval a řešil ji s ním. Knížek při výslechu podle dokumentu uvedl, že se s exposlancem bavil, protože „má Šnajdr vliv na všechny“. A tak Knížek –⁠ jak dále řekl policistům –⁠ požádal Dovhomilju, aby za Šnajdrem zajel.

Policejní dokument zmiňuje, že jak schůzku detektivové monitorovali, zaznamenali také Šnajdrovu větu ze začátku jednání s Dovhomiljou: „Tady hoďte tam tomu,“ zaznamenali policisté Šnajdrova slova ze schůzky, kde byly podle nich předány peníze.

Další podrobnosti o předání peněz ale detektivové nezmiňují.

Firma ICZ však to, že by se Šnajdr na jednání mezi touto společností a VZP podílel, odmítá.

„Jednání mezi ICZ a VZP probíhala naprosto transparentně více než dva měsíce a Marek Šnajdr do nich nebyl jakýmkoliv způsobem zapojen,“ marketingový manažer firmy ICZ Petr Kubánek.

Seznam Zprávy již také uvedly, že nové obvinění v kauze Dozimetr se týká ještě další zakázky –⁠ a to na dodávku videokonferenčních zařízení pro VZP. Zhruba třicet těchto zařízení za asi 14 milionů korun dodala pojišťovně společnost Total Service.

I tomto případě se policie opírá o svědectví Pavla Dovhomilji, který usiluje o pozici spolupracujícího svědka. Ten detektivům při výslechu popsal, že jeho firma Digicode, která je nyní podle obchodního rejstříku v úpadku, poslala společnosti Total Service v dubnu 2022 fakturu na částku 1 997 800 korun za programátorské práce.

Dovhomilja přitom řekl, že část prací, které vyfakturoval, se fakticky neprovedly. A podle tvrzení detektivů šlo o peníze určené na úplatek. Což další obviněný –⁠ šéf firmy Total Service Václav Novák –⁠ důrazně odmítá.

Reklama

Doporučované