Hlavní obsah

„Pošlu mu tu dvojku.“ Policie si nahrála další úplatek v kauze Dozimetr

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Druhá větev kauzy Dozimetr, v níž figuruje i exposlanec Marek Šnajdr, skrývá dosud neznámý případ: jde v něm o podezření z korupce, když Všeobecná zdravotní pojišťovna pořizovala za 14 milionů korun videokonferenční zařízení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policisté vyšetřující kauzu Dozimetr, v níž se rozkrývá podezření ze systematické korupce a ovlivňování veřejných soutěží, začali po zakázkách dopravního podniku dokumentovat trestnou činnost v zákulisí největší zdravotní pojišťovny VZP.

Minulý týden bylo kvůli podezřením z korupce sděleno obvinění pěti lidem a Seznam Zprávy nyní z policejních dokumentů zjistily podrobnosti o novém případu, kvůli němuž policie několik osob stíhá.

V dokumentu, s nímž se redakce seznámila, detektivové popisují důkazy, jak byla zmanipulována dodávka videokonferenčních zařízení pro VZP tak, aby ji dostala předem určená firma.

Týká se to dodávky zhruba třiceti zařízení pro pořádání videokonferencí, za které Všeobecná zdravotní pojišťovna během roku zaplatila asi 14 milionů korun. Dodala je firma Total Service, jejíž ředitel Václav Novák je také mezi obviněnými.

Seznam obviněných ve druhé větvi kauzy Dozimetr:

  • Exposlanec ODS Marek Šnajdr čelí obvinění kvůli předání úplatku za ovlivnění jedné zakázky VZP.
  • Podnikatel Pavel Dovhomilja, který spolupracuje s policií, měl peníze od Šnajdra převzít. Zároveň měl podle obvinění získat další úplatek i od zástupce firmy Total Service.
  • Bývalý náměstek ředitele VZP Tomáš Knížek se měl podílet na ovlivnění některých zakázek této pojišťovny.
  • Bývalý ředitel odboru technické podpory VZP Josef Listík měl dalším aktérům kauzy předávat informace o některých zakázkách.
  • Ředitel firmy Total Service Václav Novák je obviněn, protože jeho firma měla zaplatit fakturu za služby, které se podle Dovhomilji neprovedly.

Promluvil klíčový svědek

Z dokumentu plyne, že policie se i ve vyšetřování nákupu videokonferenčních zařízení opírá o svědectví Pavla Dovhomilji, který usiluje o pozici spolupracujícího svědka.

Při výslechu uvedl, že jeho firma Digicode, která je nyní podle obchodního rejstříku v úpadku, poslala společnosti Total Service v dubnu 2022 fakturu na částku 1 997 800 korun za programátorské práce.

Dovhomilja přitom řekl, že část prací, které vyfakturoval, se fakticky neprovedly. A podle tvrzení detektivů šlo o peníze určené na úplatek pro bývalého náměstka VZP Tomáše Knížka.

„Skutečným důvodem účelové specifikace fakturace je zastření provize pro Knížka,“ uvedla policie v obvinění.

Zkasíroval jsi ho?

V dokumentu také detektivové popisují schůzku obviněných Pavla Dovhomilji a Tomáše Knížka, která se odehrála na začátku listopadu 2021 v bytě v Dlážděné ulici. Tedy v místě, kde se scházela skupina kolem hlavního obviněného v Dozimetru – podnikatele Michala Redla – a které policie monitorovala.

Zachycen tak je v policejním dokumentu i rozhovor Knížka s Dovhomiljou.

„Zkasíroval jsi nějak toho Václava?“ ptal se podle dokumentu Knížek.

„Ne, ještě ne. Jsem se s ním teď potkal, tak jsem se s ním domluvil, mu pošlu tu dvojku,“ odpověděl Dovhomilja.

Policie přitom uvádí, že „Václavem“ je v rozhovoru míněn šéf firmy Total Service Václav Novák. A „dvojkou“ že je myšlena faktura na dva miliony korun.

Detektivové v dokumentu také zmiňují, jak se obvinění mezi sebou bavili, že úplatek z této zakázky měl být ve výši deseti procent. Konkrétní výši policie neuvádí.

Odmítáme, řekl advokát

To, jak policie rozmluvu v bytě v Dlážděné ulici „dešifrovala“, dotčení obvinění odmítají.

„Popis skutku ve sdělení obvinění absolutně neodpovídá faktům, vychází z výpovědi obviněného, který jak známo spolupracuje s policií,“ řekl Seznam Zprávám advokát Pavel Jelínek, který zastupuje stíhaného šéfa firmy Total Service Václava Nováka.

Dále řekl, že proti obvinění už podal za klienta stížnost. „Důkazy vyvracející tvrzení v obvinění už sbíráme,“ uvedl Jelínek. „Poté, co se seznámíme s policejním spisem, tuto stížnost ještě doplníme a důkazy doložíme,“ doplnil.

Václav Novák už minulý týden pro Seznam Zprávy uvedl, že si policie tvrzení Dovhomilji neověřila. „Obvinění považuji za nesrozumitelný, žádným důvěryhodným důkazem nepodložený vtip, který se předpokládám brzy dementuje,“ řekl Novák.

Další obvinění se k popisovanému případu při nákupu videoprojektorů obšírněji nevyjádřili.

Bývalý náměstek VZP Knížek ani na opakované žádosti redakce o vyjádření nereagoval. Nebral několik dní telefon a neodpověděl ani na zaslané SMS zprávy.

Advokát Michal Říha, který zastupuje Pavla Dovhomilju, pak uvedl, že nemá souhlas klienta, aby k tomuto případu cokoliv říkal.

Reklama

Doporučované