Hlavní obsah

Válek: Situaci máme pod kontrolou, léky už jsou. Ministr vytvořil speciální tým

Foto: Profimedia.cz

V Česku byl v poslední době patrný zejména nedostatek léků na horečku pro malé děti a výpadky penicilinu.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví reaguje na výpadky léků dalším krokem. Vytvořilo speciální pracovní skupinu, která se bude scházet každý týden. Rozkolísání trhu s léky ale může trvat i rok.

Článek

Nová pracovní skupina má být podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka z TOP 09 další pojistkou, aby se neopakovala situace, kdy na pacienty dopadají rozsáhlé výpadky léků. Právě tak se to v posledních dnech stalo s léky na horečku pro nejmenší děti.

„Situaci na lékovém trhu efektivně řešíme a máme ji plně pod kontrolou. Slíbil jsem, že do Vánoc bude Nurofen a je. Dorazilo přes 300 tisíc balení. Vyřešili jsme i situaci s penicilinem. Penicilin dnes v ČR je, pro děti i pro dospělé. Ale protože chceme zvýšit odolnost proti podobným situacím, musíme si uvědomit, co se děje v Číně a jaká je situace v dopravních řetězcích. Vytvořili jsme proto tuto pracovní skupinu,“ řekl ministr během čtvrteční tiskové konference.

V čele speciální skupiny stojí Válkův náměstek a bývalý šéf Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček. Mezi členy budou jak členové ministerstva, tak Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Rozšíří se ale také o členy České lékárnické komory.

„Budeme zvát i distributory, abychom měli informace nejen o výpadku, ale případně i o nedostatku způsobeném zvýšenou spotřebou. Samozřejmě přizveme i velkodistributory léčiv a potom vždy ty výrobce, kterých se daná problematika týká. Plán je svolávat tuto skupinu každý týden do doby, než se situace stabilizuje. Což může trvat několik měsíců, půl roku až rok,“ přiblížil Dvořáček.

Řešit dění okolo výpadků budou také zástupci odborných lékařských společností, ti budou mimo jiné připravovat doporučení, jak případný chybějící lék nahradit. Už dnes může stát při výpadku dovézt například cizojazyčnou šarži léku nebo vydat povolení pro v ČR neregistrované léčivo.

„Příčiny výpadků jsou dané nejen tím, že je velká část výroby situovaná mimo EU. Ale jsou na to navázané i problémy s logistikou, doprava z Asie i z Latinské Ameriky je mnohem komplikovanější než v minulosti. A to nejen pokud jde o účinné látky, ale i materiály, které jsou třeba k finalizaci přípravku. Skupina tedy bude vždy rozšiřována o účastníky, kterých se konkrétní problém dotýká,“ dodal Jakub Dvořáček.

„Nebuďte nepříjemní na lékárníky“

Pokud jde o situaci kolem sirupů a čípků Nurofen, které mají výpadek už řadu týdnů, je podle Válka stabilizovaná. Po Česku se prý nyní distribuuje přes 300 tisíc balení z mimořádných dodávek. Měly by se postupně dostávat do lékáren ve všech regionech.

„Prosím, aby nikdo z vás nebyl nepříjemný na lékárníky. Jsou to obvykle oni, od koho se lidé informaci o výpadku dozvědí. Jsou připraveni nabídnout alternativu nebo náhradu, která je k dispozici, nebo léčivo individuálně připravit,“ podotkla ředitelka SÚKL Irena Storová.

Také podle ní jsou nejčastějšími důvody výpadku ty, které souvisí přímo s výrobou nebo dodavatelským řetězcem. Na aktuální situaci se podle ní ale podepsalo i to, že je letošní sezonu nemocnost mnohem vyšší a výrobci ji loni při plánování výroby často nemohli odhadnout.

Lidé by ale hlavně neměli podléhat panice a léčivy se zásobovat. „Apeluji na nás všechny, abychom nepodléhali panice a neskupovali dětské sirupy,“ doplnila během čtvrteční konference Storová.

Novela na cestě

Dlouhodobým řešením situace okolo lékových výpadků má nicméně podle ministerstva být novela zákona o léčivech, která už prochází připomínkovým řízením a která by se měla schvalovat během roku 2023.

„Vedle zvýšení dostupnosti léků tato novela přinese i lepší přehled o aktuálním množství léků v lékárnách a u distributorů,“ zdůraznil Vlastimil Válek.

Držitelé rozhodnutí o registraci léčivého přípravku budou mít podle novely zákona o léčivech v případě přerušení dodávky léčivého přípravku na trh posílenou povinnost o tom informovat SÚKL. Stejně tak musí informovat o důvodech výpadku a opatřeních společně s informací o jeho zásobách.

Současně budou muset zajistit dodávky léčivého přípravku ještě dva měsíce po datu přerušení či ukončení dodávek. Povinnost zajistit tyto dodávky by měla pomoci k překlenutí krátkodobých výpadků a v případě dlouhodobých vytvořit větší časový prostor pro zajištění náhradního léčiva.

Reklama

Doporučované