Hlavní obsah

Česko od rána sužuje silný vichr. Výstraha dál platí

Foto: HZS ČR

Hasiči odstraňují strom polámaný větrem. Ilustrační snímek

Reklama

aktualizováno •

Silný vítr hrozí až do půnoci.

Článek

V důsledku velmi silného větru je dnes ráno v Česku bez proudu téměř 96.000 odběratelů. Nejhorší situace je v Karlovarském a Středočeském kraji, vyplývá z vyjádření mluvčích společností ČEZ Distribuce a E.ON. Hlavními příčinami poruch jsou pády stromů a větví do vedení a následné poškození vodičů nebo izolátorů. Silný vítr hrozí v celém Česku podle meteorologů až do dnešní půlnoci.

Dispečink společnosti ČEZ Distribuce dnes kolem 07:00 evidoval přes 100 poruch na vedení vysokého napětí a další desítky závad na linkách nízkého napětí. Bez elektřiny kvůli tomu bylo 94.000 odběrných míst.

Nejvíce poruch ráno řešil ČEZ v Karlovarském kraji, kde je od proudu odříznuto 40.000 odběrných míst a na vedení vysokého napětí způsobil vítr 33 poruch. Následuje Středočeský kraj se zhruba 20.000 zákazníky bez proudu a 23 poruchami na vysokonapěťových linkách. Zhruba 10.000 domácností se musí bez elektřiny obejít v Ústeckém kraji a kolem 14.000 v Královéhradeckém kraji. „O poznání klidněji je na severní a střední Moravě, kde zatím evidujeme běžnou poruchovost,“ uvedla mluvčí společnosti Soňa Holingerová.

Distribuční společnost E.ON, která působí na jihu Česka, má dnes ráno bez proudu 1800 odběratelů. „Vlivem velmi silného větru evidujeme ke čtvrtečnímu ránu osm poruch na vedení vysokého napětí v západní části našeho distribučního území,“ uvedl mluvčí firmy Roman Šperňák.

Nejvíc zákazníků bez proudu, přes 900, eviduje E.ON na Táborsku. Kolem 500 odběrných míst bez proudu je na Českokrumlovsku a kolem 200 na Strakonicku a Prachaticku. „Ve východní části našeho distribučního území zatím poruchy vlivem větru nemáme,“ dodal mluvčí.

Dnešní ráno je zejména v Čechách, na severu Moravy a ve Slezsku větrné. V nižších polohách dosahuje vítr v poryvech rychlosti většinou do 90 kilometrů v hodině. Na Sněžce nad ránem meteorologové naměřili náraz větru o rychlosti 181 kilometrů v hodině. Varování meteorologů před silným větrem platí pro celé Česko až do dnešní půlnoci.

Problémy na železnici

Silný vítr komplikuje dopravu na železnici, popadané stromy zastavily dnes ráno provoz na několika tratích, neprůjezdné jsou i některé silnice. Podle Správy železnic jsou největší potíže v Karlovarském kraji, nejvíce mimořádností bylo na Chebsku. Kromě výpadků elektřiny jsou to spadlé stromy na regionálních tratích. Spadlé vedení vysokého napětí v bezprostřední blízkosti tratě zastavilo i provoz mezi Berounem a Karlštejnem. Hasiči od půlnoci do 07:00 zasahovali u téměř 400 případů technické pomoci v souvislosti se silným větrem.

„Od půlnoci do 07:00 jsme zasahovali u 392 technických pomocí v souvislosti se silným větrem. V převážné většině případů se jedná o odstranění spadlých stromů. Nejvíce událostí se týká kraje Plzeňského, Středočeského a Karlovarského,“ uvedli hasiči na twitteru.

K 08:00 byl na hlavních železničních tratích přerušen provoz z Prahy do Kolína v úseku Velim - Kolín nebo mezi Jaroměří a Trutnovem v úseku Červený Kostelec - Starkoč. Dále vlaky stály mezi Teplicemi v Čechách a Krupkou - Bohosudovem na trati z Kadaně-Prunéřova do Ústí nad Labem, pak mezi Berounem a Karlštejnem, na trati z Plzně do Klatov v úseku Přeštice - Chlumčany u Dobřan a mezi Plzní a Chebem v úsecích Valy u Mariánských Lázní - Mariánské Lázně, Lázně Kynžvart - Lipová u Chebu. Neprůjezdný je i úsek Chotoviny - Střezimíř na trati z Prahy do Českých Budějovic. O situaci České dráhy informovaly na twitteru. Další omezení evidují na regionálních tratích.

Policie na twitteru uvedla, že vítr komplikuje dopravu na silnicích například v Karlovarském kraji, kde přes komunikace popadalo několik stromů. „V souvislosti s tím evidujeme také několik dopravních nehod. Některé pozemní komunikace jsou v současné době neprůjezdné,“ uvedla karlovarská policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované