Hlavní obsah

Video: Divoké přistání v Londýně. Vítr si s letadlem hrál jako s hračkou

Bez komentáře: Divoké přistání v Londýně. Vítr si s letadlem hrál jako s hračkou.Video: twitter/BigJetTVLIVE

 

Reklama

Cestující na palubě letadla British Airways zažili v pondělí při přistání v Londýně dramatické chvíle. Silný vítr, který byl následkem bouře Coriie, si s několikatunovým strojem pohazoval.

Článek

Video zachycuje přistání stroje společnosti British Airways na letišti Heathrow, který přiletěl ze skotského Aberdeenu. Tam ovšem letadlo nakonec nedosedlo, protože mu v tom zabránil silný vítr.

Během přistávání na dráhu se letadlo rozkymácelo ze strany na stranu a v jednu chvíli to vypadalo, že se převrátí na bok. Nakonec piloti vše ustáli a stroj znovu zvedli do vzduchu. Na záběrech to vypadá, že se letadlo během manévru dokonce dotýkalo ocasem přistávací dráhy.

Incident původně natočil Jerry Dyer pro svůj YouTube kanál Big Jet TV, kde pravidelně informuje o dění na londýnském letišti „Že situaci zvládli, ukazuje, jak jsou piloti zkušení,“ řekl Dyer americké CNN.

Dann Runik, výkonný ředitel pokročilých programů FlightSafety International, řekl americké televizi, že jde o běžný manévr: „Přerušení přistání je snadný, bezpečný manévr a je to věc, kterou musíte udělat, kdykoli si myslíte, že je to vhodné.“

Na palubě byli i dva poslanci britského parlamentu, kteří cestovali ze svých volebních obvodů do Dolní sněmovny. Poslanec Richard Thomson se CNN svěřil, že dluží pilotovi „hlubokou vděčnost za profesionalitu a klid v tom, jak se vypořádal s potenciálně velmi nebezpečnou situací“.

„Na palubě to nevypadalo nijak dramaticky a všichni zůstali klidní, ale teď je jasné, jak jsme byli blízko vážnému incidentu,“ dodal později poslanec.

I druhý politik na palubě Stephen Flynn uvedl na svém twitteru, že celá situace nebyla vůbec příjemná.

Aerolinky British Airways uvedly k pondělnímu incidentu: „Naši piloti jsou dobře vycvičeni, aby zvládali celou řadu scénářů, včetně extrémních povětrnostních podmínek, a naše posádka s letadlem bezpečně přistála. Naši zákazníci i posádka vystoupili jako obvykle,“ uvedla společnost v prohlášení, které cituje britský deník The Guardian.

Vše dobře dopadlo a stroj dokonce přistál o osm minut dřív, než bylo původně plánováno.

Reklama

Doporučované