Hlavní obsah

Johnson na Ukrajině: Rusku pohrozil sankcemi a varoval před krveprolitím

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson a ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj během Johnsonovy úterní návštěvy Ukrajiny.

Reklama

Britský premiér Boris Johnson při své návštěvě Ukrajiny uvedl, že Spojené království pevně stojí za Ukrajinou. Zemi navštívil v době, kdy se stále více obává ruské invaze, u hranic se totiž hromadí desetitisíce ruských vojáků.

Článek

Evropa čelí „pochmurné realitě“, řekl na tiskové konferenci v Kyjevě britský předseda vlády po krátkém úvodu prezidenta Zelenského, který Johnsona označil za „partnera a přítele“. Hlavní téma hovoru mezi oběma státníky nicméně bylo zřejmé již dopředu.

Spojené království už od začátku letošního napětí mezi Ukrajinou a Ruskem stojí na straně Ukrajiny, které zaslalo vojenskou výzbroj a jako možnost nadále zůstává i nasazení britských vojáků na ukrajinském území. Stále rostoucí počet ruských vojáků u ukrajinských hranic Johnson označil za „možná největší demonstraci nepřátelství vůči Ukrajině za našeho života“ a znovu vyjádřil podporu ukrajinské nezávislosti.

Případná ruská invaze by podle Johnsona byla „politickou i humanitární katastrofou“ pro Ukrajinu a „vojenskou katastrofou pro Rusko i svět“. Britský předseda vlády vyzval na tiskové konferenci Rusko, aby „ustoupilo a zapojilo se do diplomatických jednání“, informuje veřejnoprávní stanice BBC.

Johnson také zopakoval, že před dvěma týdny Spojené království poslalo protitankové zbraně k posílení obrany ukrajinských hranic. Spojené království podle Johnsona stojí „po boku Ukrajiny tváří v tvář pokračující ruské agresi“.

Premiér dodal, že Velká Británie a další země připravují balíček sankcí a dalších opatření, „které vejdou v platnost v okamžiku, kdy první špička ruské boty vkročí na ukrajinské území“. „Tento okamžik je naprosto kritický. Je životně důležité, abychom na Ukrajině stáli společně,“ zdůraznil Johnson.

Britský premiér dodal, že ze strany Spojeného království nejde o „projev nepřátelství vůči Rusku, ale demonstraci toho, že se vždy postaví za svobodu a demokracii a ukrajinskou suverenitu tváří v tvář agresi“.

Ruská veřejnost by podle Johnsona také měla vědět, že pokud dojde k invazi, Ukrajinci budou klást „tvrdý a krvavý odpor“. „Rodiče a matky v Rusku by se nad tím měli zamyslet,“ řekl Johnson během výzvy směrem k prezidentu Putinovi, aby Rusko zmírnilo napětí.

Návštěva britského předsedy vlády na Ukrajině podle Zelenského probíhá v mimořádně „obtížných a náročných časech“ pro celý svět. Hlavním tématem diskuze byla podle ukrajinského prezidenta opatření, která mohou odstrašit Rusko.

„Jakákoli opatření jsou účinnější dříve než potom. Prevence je lepší než léčba,“ zdůraznil Zelenskyj. Na otázky ohledně Minské dohody, která měla za cíl ukončit konflikt na Donbasu, ukrajinská hlava státu uvedla, že Ukrajina k této dohodě přistupuje zodpovědně.

Ukrajinský prezident musel také čelit otázce, zda podle něj Londýn dělá dost v boji proti praní špinavých peněz ruských oligarchů ve Velké Británii. Zelenskyj odvětil, že pokud to Londýn myslí s bojem proti oligarchům vážně, dočká se ukrajinské podpory.

Na závěr brífinku Zelenskyj řekl, že se těší na okamžik, kdy Rusko stáhne své jednotky z ukrajinských hranic. „Nepotřebujeme slova. Udělejte ten jeden krok,“ vzkázal ukrajinský prezident Rusku. „Vím, že mnoho Rusů nechce bojovat a zemřít ve válce proti Ukrajině,“ dodal Zelenskyj.

Ani během návštěvy Ukrajiny se ale britský premiér nevyhnul otázkám ohledně kauz doma v Británii. Na otázku reportéra BBC, nakolik může mezinárodní společenství brát britského premiéra vážně vzhledem k problémům doma, Johnson reagoval slovy, že se „zaměřuje na plnění priorit britského lidu“ a sbližování „přátel a partnerů“.

Kritice čelil Johnson i kvůli nutnosti odložit plánovaný telefonát s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Důvodem byla potřebná přítomnost Johnsona v parlamentu, kde musel kvůli kauzám ohledně pořádání večírků ve svém sídle během lockdownu bránit svou vládu.

Na úterní tiskové konferenci Johnson potvrdil, že telefonát s Putinem proběhne ve středu. Putin podle Johnsona „drží zbraň“ Ukrajině u hlavy a snaží se „překreslit bezpečnostní mapu Evropy“. Poslední hovor mezi oběma státníky proběhl 13. prosince minulého roku, připomněla agentura TASS.

Reklama

Doporučované