Hlavní obsah

USA ignorovaly naše obavy ohledně Ukrajiny, zlobí se Putin

Foto: photo.ua, Shutterstock.com

Washington opět vyzval Moskvu k deeskalaci napětí okolo Ukrajiny. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi se nelíbí odpověď Spojených států na požadavky Ruska. Po jednání amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena s ruským protějškem Sergejem Lavrovem panuje na ruské straně nespokojenost.

Článek

Podle agentury AFP Blinken vyzval Rusko k deeskalaci napětí, „pokračování v diplomatické cestě“ řešení aktuální situace a stažení jednotek a vojenské techniky z ukrajinských hranic. Nad výsledky telefonického hovoru vyjádřila ruská strana značnou nespokojenost.

Spojené státy podle Vladimira Putina ignorovaly „hlavní obavy Ruska“ obsažené v požadavcích Moskvy na takzvané „bezpečnostní záruky“ ohledně Ukrajiny, uvádí BBC. Putin to prohlásil na tiskové konferenci po jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Putin dodal, že měl na mysli „tři klíčové“ požadavky, tedy aby se NATO dále nerozšiřovalo, ukončilo vojenskou spolupráci s bývalými sovětskými republikami a stáhlo z Evropy jaderné zbraně a nerozmístilo tam žádné útočné zbraně, které by mohly ohrozit Rusko.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pak po telefonátu podle agentury RIA vyjádřil pohoršení nad tím, že státy NATO nechápou nedělitelnost bezpečnosti. Dřívější dohody podle Lavrova dávají státům možnost vybrat si, do jaké Aliance se zapojí, a posilovat svou bezpečnost, ale nesmí to být na úkor bezpečnosti dalších hráčů.

Podle tiskové zprávy amerického ministerstva zahraničí Blinken také svému protějšku zopakoval americké závazky k ukrajinské suverenitě, stejně jako právu všech zemí rozhodovat si o své vlastní zahraniční politice a spojenectví.

Spojené státy jsou podle Blinkena ochotné prodiskutovat s Ruskem spolu se svými spojenci bezpečnostní obavy na obou stranách. Blinken zároveň znovu pohrozil „rychlými a vážnými následky“, pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu.

Moskva zatím připravuje svou odpověď na americkou reakci na ruské bezpečnostní požadavky. Do Washingtonu zatím poslala upřesňující otázky ministra Lavrova, uvedl jeho náměstek Alexandr Gruško. USA předtím tvrdily, že odpověď už dostaly, což Rusko popřelo. Prezident Vladimir Putin by se ale k odpovědi podle Kremlu mohl vyjádřit ještě v úterý.

Obavy z možné invaze na Ukrajinu, u jejíchž hranic má Rusko desetitisíce vojáků, v posledních týdnech vedly ke zvýšení napětí mezi Moskvou a Západem. Kreml slova o chystaném napadení Ukrajiny odmítá. Po Spojených státech a NATO ale požaduje například závazek, že Ukrajina nikdy nevstoupí do Aliance.

USA a NATO klíčové ruské požadavky v dopisech z minulé středy odmítly. Washington si ale ponechal otevřené dveře pro jednání o dalších otázkách, jako je rozmístění raket a vzájemné omezení vojenských cvičení. Podle Lavrova byla americká odpověď „vzorem diplomatické slušnosti“, kdežto odpověď od NATO byla „ideologická“.

Reklama

Související témata:

Doporučované