Hlavní obsah

Vím, kam jít se samopalem, psal na facebooku. Hrozí mu rok vězení

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pražská policie vyšetřuje nenávistný komentář, který se v úterý objevil pod příspěvkem k demonstraci Společně proti nenávisti. Autor je podezřelý z nebezpečného vyhrožování.

Článek

Policie o případu informovala na twitteru.

„Aspoň vím, kam mám jít se samopalem,“ napsal uživatel pod facebookový příspěvek o demonstraci, která je reakcí na nedávnou vraždu dvou lidí v Bratislavě.

Už během středy ale musel k výslechu na pražský odbor extremismu a terorismu. A nyní mu hrozí až jeden rok vězení.

„Šlo o komentář publikovaný na sociální síti, ke kterému jsme přijali oznámení. Osobu jsme ztotožnili a dnes jsme si ji předvolali k podání vysvětlení,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv policejní mluvčí Jan Daněk.

„Proběhl výslech a nyní věc prověřujeme pro podezření z uvedeného trestného činu,“ dodal.

Autor příspěvku je podezřelý z trestného činu nebezpečného vyhrožování.

„Kdo skupině obyvatel vyhrožuje usmrcením, ublížením na zdraví, nebo způsobením škody velkého rozsahu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok. V tomto případě je dotyčný podezřelý právě z toho, že vyhrožoval skupině obyvatel usmrcením,“ uvedl Daněk s tím, že jen letos policie zaznamenala 23 případů, které pod tento paragraf spadají.

Demonstrace Společně proti nenávisti má být především uctěním památky obětí bratislavské střelby, která rovněž měla nenávistný podtext. Organizátoři akce současně vyzvali vládu k přijetí zákonů, které by LGBT+ lidem poskytovaly větší právní ochranu.

Do Prahy přijede i Roman Samotný, majitel bratislavského klubu Tepláreň, před nímž ke střelbě došlo. Vystoupit by měli i zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková, rapper Vladimir 518, psychoterapeutka Kateřina Cajthamlová či předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a komunální politička Dana Drábová.

Teror v Bratislavě

O teroristickém útoku v centru Bratislavy a reakcích slovenské společnosti i politiků jsme psali v textech minulý týden:

Reklama

Doporučované