Hlavní obsah

Co víme o teroru v Bratislavě: „Necítím lítost, není to zábavné?“ napsal vrah

Foto: Profimedia.cz

Slovenští vyšetřovatelé na místě činu v bratislavské Zámocké ulici.

Reklama

aktualizováno •

„Ta bolest je nesnesitelná.“ Krátký vzkaz na sítích v noci zveřejnil bratislavský podnik Tepláreň. Kavárna a bar, které dosud platily za bezpečné místo pro setkávání LGBTI+ komunity, se ve středu staly cílem nenávistného útoku.

Článek

Co se v Bratislavě stalo?

Přímo v centru hlavního města, v ulici Zámocká, byla ve středu kolem sedmé večer hlášena střelba. „V důsledku ní utrpěly dvě osoby střelná zranění, kterým na místě podlehly, třetí osoba utrpěla zranění, se kterými byla převezena k ošetření do nemocnice,“ uvedl ještě večer mluvčí bratislavské policie.

Až v průběhu noci vyšlo najevo, že se střelba týkala malého LGBTI+ podniku Tepláreň. Vrah tam připravil o život dva mladé muže sedící na lavičce před podnikem. Slovenská média o nich píšou jako o Matúšovi H. a Jurajovi V., oběma bylo pod třicet let. Matúš byl zaměstnancem kavárny, která fungovala zároveň jako bar.

Útočník také zranil zaměstnankyni dalšího baru v ulici, tu postřelil do nohy.

Oba muži přišli o život před vchodem do baru, před kterým stála reklamní cedule „Hetero friendly“. Právě před podnikem měl pachatel na své oběti čekat zřejmě desítky minut ve výklenku budovy vzdáleném jen pár metrů. Oblečený byl celý v černém, na hlavě měl čepici a na obličeji roušku.

Pachatel měl podle informací HNonline střílet zbraní vybavenou laserovým zaměřováním. Padlo osm výstřelů, pak zbraň dobil a ve střílení pokračoval několika dalšími ranami.

Tepláreň je oblíbený bratislavský LGBTI+ podnik, kde se mimo jiné konají literární večery, kabarety a kde hraje dj. Nachází se v Zámocké ulici, která vede ze Starého Města směrem k Bratislavskému hradu. V ulici jsou hotely, bary, restaurace i galerie. Nedaleko se nachází i Muzeum židovské kultury.

Foto: Tepláreň

Návštěvníci před podnikem Tepláreň v bratislavské Zámocké ulici letos v létě.

To, že šlo o cílený útok na bar kvůli jeho podstatě, nejdřív ze zpráv nebylo zřejmé. Podrobnosti vyšly najevo až během noci a ráno.

„Cítím obrovský smutek a obrovskou bolest. To, co se včera stalo, je hrozné. Byla to úkladná poprava. Vrah přišel, vyčkával tam a zblízka zastřelil dva lidi,“ řekl pak ve čtvrtek na tiskové konferenci majitel podniku Roman Samotný.

V krátké době jde o další tragickou událost, která otřásla Slovenskem. Jen několik desítek metrů od podniku Tepláreň je totiž zastávka, na kterou o první říjnové neděli najel v noci ve vysoké rychlosti opilý řidič. O život přišlo celkem pět mladých lidí.

Jak reagovala policie?

Pachateli se podařilo z místa činu uprchnout a pravděpodobně se pohyboval kolem bratislavské části Kramáre a v blízkém lesoparku.

Policie večer uzavřela část bratislavského centra a zasahovala na vícero místech. Nad městem létal i policejní vrtulník. Po jedenácté večer na jiném místě bratislavského centra byl zadržen muž, nešlo však o pachatele.

Skutečného strůjce vražedného útoku vypátrala policie v ranních hodinách. Mrtvého střelce objevil náhodný kolemjdoucí blízko ministerstva školství. Podle speciálního prokurátora Daniela Lipšice „vše nasvědčuje tomu, že spáchal sebevraždu“.

Policie pracuje s vyšetřovací verzí, že šlo o útok motivovaný nenávistí k sexuálním menšinám a lidem jiné rasy.

„Někdy se slova mění ve skutky. Myslím, že by se všechny veřejně známé osoby měly zamyslet nad tím, jestli eskalace vášní proti komukoli nemůže dovést některé jedince, možná v nějaké emočně slabší chvíli, ke skutkům,“ řekl k tomu novinářům Lipšic.

„O všem vás budeme informovat. Myslíme na aktivní komunikaci, ovšem všichni musíme být trpěliví a dát vyšetřovateli čas a prostor,“ uvedla pak policie na facebooku.

Foto: Profimedia.cz

Policie v bratislavské ulici Jaskový rad, kde se našlo tělo útočníka.

Co se ví o útočníkovi?

Oficiálně mnoho informací není. Slovenská média ho ale identifikovala jako devatenáctiletého Slováka Juraje Krajčíka. Mladík byl aktivní na sociálních sítích, na kterých delší dobu publikoval své extremistické názory.

Několik hodin před střelbou zveřejnil na twitteru pětašedesátistránkový manifest „Volání do zbraně“ opatřený černobílým kruhovým symbolem vzdáleně připomínajícím nacistickou symboliku.

Podle slovenských médií, která mají dokument k dispozici, jde o text plný antisemitismu, homofobie, transfobie, rasismu a výzev k násilí proti Židům a LGBT lidem.

Píše se v něm mj. o „vymývání mozků“ médii i o „finančním zotročování“. Židům připisoval „vynález homosexuality“.

Text obsahuje i popis toho, jak se Juraj K. rozhodl „vykonat operaci“ proti lidem, které považuje za nepřátele „bílé rasy“. Mladík se před svým cílem v Bratislavě letos v létě fotografoval, což s výsměšným komentářem zveřejnil na twitteru. Fotku má i od bytu premiéra Eduarda Hegera, což politik potvrdil.

Foto: Twitter

Pravděpodobný pachatel Juraj K. se před cílem svého útoku v létě fotografoval.

„Pokud by mu hrály okolnosti do karet, začal by – podle vlastních plánů – zabíjením v budově, ve které se setkávají někteří ortodoxní Židé, a až odtamtud se chystal přesunout k Teplárně,“ napsal na sociálních sítích slovenský publicista a bezpečnostní expert Radovan Bránik, který „manifest“ četl.

Sám útočník o sobě napsal, že se narodil v červenci 2003 a že je ze Slovenska.

Použít měl zbraň svého otce Juraje Krajčíka, politika, který ve volbách v roce 2020 kandidoval za konzervativní a nacionalistickou stanu Vlast Štefana Harabina.

Vrah aktivní na sociálních sítích

Na twitteru pod účtem NTMA0315 také v angličtině publikoval několik příspěvků, ve kterých naznačoval, že se chystá spáchat útok.

„Rozhodl jsem se,“ napsal ve středu dopoledne. Později dodal: „Dojde na to.“

Ve středu večer, už v době po střelbě, v 19:39 zveřejnil příspěvek s hashtagy #hatecrime #gaybar #bratislava (#zločin z nenávisti #gejbar). O minutu později dopsal: „Necítím žádnou lítost, není to zábavné?“

Policie přitom o střelbě v centru města podle Deníku N informovala až o deset minut později a média s dalším odstupem.

V přispívání na twitteru a na sociální síti 4chan pokračoval mladík dál a aktivně tam komunikoval s uživateli. „2-1, není to můj problém. Mohl jsem jít výš, ale nevadí. Chtěl jsem zabít i premiéra, ale neměl jsem to štěstí, že by přijelo jeho auto,“ uvedl například ve zjevné narážce na počet obětí a zraněných.

K útoku se sám přihlásil a zveřejnil dokonce fotografie z místa, včetně obětí, a několik svých fotek. Komentující lidé ho na síti 4chan vyzývali, aby si dal na hlavu botu nebo na papír napsal datum a větu. Tímto způsobem se na sítích ověřuje totožnost přispěvatele, tedy zda je to skutečně on a ne „troll“.

Právě na anonymních fórech, jako je například zmíněný 4chan, se podle svých slov Juraj K. radikalizoval. Informace získával také z kanálů na síti Telegram.

Foto: Twitter

Juraj K. na snímku už z doby po útoku na bratislavský podnik.

Krátce před půlnocí Juraj K. na sítích napsal, že se s „příznivci setká na druhé straně“.

Policie zatím pravost konta a spojitost s útokem nepotvrdila, podle informací deníku SME z policejního prostředí jde ale s vysokou pravděpodobností o pachatele.

Manifest ani konta na sociálních sítích už nejsou dostupné.

Podle Denníku N dorazil mladík po útoku domů k rodičům, kde si vyměnil jednu zbraň za jinou. Mezi ním a rodiči došlo ke konfliktu a vrah měl napsat i dopis na rozloučenou. Poté z domu odešel s otcovou zbraní. Rodiče policii nezavolali, píše „N“.

Deník Sme o Jurajovi K. napsal, že chodil na bratislavské gymnázium pro mimořádně nadané děti.

Jak reagují politici?

K případu se už ve čtvrtek dopoledne vyjádřili čelní slovenští politici. Prezidentka Zuzana Čaputová zkritizovala lidi i politiky, kteří „bezohledně šíří v prostoru nenávist“.

„Tři roky říkám a upozorňuji, že to nemusí skončit jen u slov. Podle dosavadních informací střelba v kavárně, kde se scházeli hlavně lidé z komunity LGBTI, byla trestným činem nenávisti vůči menšině. Tato nenávist stála nevinné lidské životy. Přestaňte s tím, dokud nepřipraví o život další,“ napsala prezidentka na facebooku.

Za šíření nenávistných výroků Čaputová zkritizovala politiky. Opřela se také do některých prokurátorů a soudců, kteří podle ní nepovažují verbální trestné činy za nebezpečné a nepřikládají jim váhu.

Pozůstalým vyjádřila hlava státu soustrast a LGBTI lidem popřála sílu. „Justiční orgány, začněte konat! Nenávist a zlo musíme společně porazit. Máme na to,“ dodala Čaputová.

Ráno reagoval na události i premiér Eduard Heger z konzervativního hnutí OLaNO. Předseda vlády útok odsoudil. „Žádná forma extremismu není přípustná,“ napsal Heger. Sexuální menšiny jako oběti útoku na rozdíl od prezidentky přímo nezmínil.

Později se věci Heger věnoval na tiskové konferenci. „Tohle je pro Slovensko neakceptovatelné, je neakceptovatelné to, že někdo vzal život jen proto, že je někdo součástí LGBT komunity,“ uvedl. Vyzval k zastavení hněvu a nenávisti.

K věci se vyjádřila i opoziční strana Směr Roberta Fica, která v posledních letech sází na homofobní rétoriku. „Vyjadřujeme přesvědčení, že každý život má stejnou hodnotu a každá násilná smrt musí být odsouzená. Pokud se potvrdí motiv, který je dnes předmětem širokých diskuzí, půjde o mimořádně závažný zločin,“ stojí v krátkém prohlášení.

Jak reaguje společnost?

Na místo útoku od rána lidé přinášejí svíčky a květiny s duhovými stuhami. Na páteční odpoledne se v Bratislavě plánuje pietní shromáždění a manifestace proti nenávisti.

K uctění obětí útoku vyvěsila Filozofická fakulta bratislavské Univerzity Komenského černý prapor a také duhovou vlajku. Jeden ze zavražděných mužů, Matúš, byl jejím studentem.

Foto: FF Univerzity Komenského

Černý prapor a duhová vlajka na budově Filozofické fakulty v Bratislavě.

K tragédii se vyjádřil i slovenský Institut lidských práv. Odpovědnost vidí – podobně jako prezidentka – v lidech, kteří šířili a podporovali homofobii a antisemitismus.

„Vzpomeňme si na to, čemu jsme čelili ve veřejném prostoru v nedávné době. Jen před pár dny odmítl parlament šílený návrh zakazující vyvěšování duhových vlajek na veřejných budovách,“ píše institut. „Kolik zbytečné nenávisti to způsobilo? Jak mluví o LGBT menšině politici a političky?“ dodala organizace. Zároveň vyzvala, aby politici odsoudili homofobii a antisemitismus.

Reklama

Doporučované