Hlavní obsah

V Německu zemřel muž po útoku na akci podporující LGBT komunitu

Foto: Friso Gentsch/dpa, Profimedia.cz

Žena zapaluje svíčku na památku muže, který zemřel po útoku při pochodu hrdosti v německém Münsteru.

Reklama

25letý muž v pátek zemřel na následky zranění téměř týden poté, co byl napaden, když pomáhal na akci podporující komunitu LGBT.

Článek

V Německu v pátek zemřel 25letý muž, na kterého v neděli zaútočil neznámý člověk v Münsteru na západě země při Christopher Street Day, což je akce na podporu komunity LGBT. Informovala o tom policie a státní zastupitelství, píše agentura DPA.

Muž se snažil zakročit, když agresor vulgárně urážel účastnice akce. Policie v pátek podezřelého, 20letého muže z Münsteru, zadržela.

Podezřelý několika ženám nadával, že jsou „lesbické děvky“ a že mají „vypadnout“, a ohrožoval je i fyzicky. Muž agresora poprosil, aby urážek nechal. „Tyto snahy o urovnání situace vedly k útoku,“ uvedla v pátek policie a státní zastupitelství.

Vyšetřovatelé už dříve zjistili, že muž ztratil rovnováhu a pak ho útočník udeřil pěstí do obličeje. Napadený ztratil vědomí a udeřil se hlavou o asfalt, utrpěl krvácení do mozku. V nemocnici ho lékaři přivedli do umělého spánku, kvůli svým poraněním ale v pátek zemřel.

Útočník, kterého svědci popsali jako muže ve věku mezi 18 a 20 lety, po útoku utekl ještě s jedním člověkem.

Mohlo by vás zajímat

Francouzská vláda prezidenta Emmanuela Macrona představila další krok, jak chce pomoci LGBTQ komunitě. Její práva by měl v zahraničí pomoci prosazovat zvláštní vyslanec. Ne vše ale probíhá pro novou vládu hladce.

Policie po útočníkovi celé dny pátrala a až v pátek ho zadržela. Oddělení vražd vyhodnocovalo v uplynulých dnech informace od svědků i obrazový materiál. Policisté přitom našli i záběry pravděpodobného pachatele. Jedna policistka pak hledaného podle agentury DPA v pátek odpoledne poznala na münsterském hlavním nádraží a zadržela ho.

Jde o 20letého muže, který žije v Münsteru. Státní zastupitelství pro něj žádá vazbu kvůli podezření z ublížení na těle s následkem smrti. Před vazebního soudce má být podezřelý předveden v sobotu. Dosud se k obviněním nevyjádřil, jak řekl vrchní státní zástupce Dirk Ollech.

Národnost podezřelého není známa. Úřady podle DPA vedou vyšetřování i proti neznámému muži, který údajně agresora doprovázel a po činu s ním uprchl. „Možná se podílel i na urážkách,“ řekl Ollech.

Reklama

Související témata:

Doporučované