Hlavní obsah

Česko stojí na křižovatce. Manželství pro všechny, nebo jen pro někoho?

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Jeden z prvních párů, který se nechal ve Švýcarsku letos v červenci oddat, poté co místní zákonodárci uzákonili „manželství pro všechny“.

Reklama

Článek

Českem opět hýbe debata o možnosti homosexuálních sňatků. Do Sněmovny dorazily dva návrhy: jeden zavádí manželství pro všechny, druhý ho naopak definuje jako svazek muže a ženy. Diskuse o stejnopohlavních sňatcích se přitom v tuzemsku vede už léta. Proč je tak dlouhá a vyčerpávající?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Manželství pro všechny vs. sňatek jako svazek muže a ženy. Poslanci se budou muset během dalších měsíců vypořádat se dvěma protichůdnými návrhy. Jak rozkol dopadne, není jasné.
  • „Nepřekvapilo by mě, kdyby to vyřešili šalamounským způsobem. Budou to odkládat, zaparkují to ve výborech a posouvat v programu a budou se tvářit, že ty (navržené) zákony neexistují, aby se k nim nemuseli vyjadřovat,“ říká reportérka týdeníku Respekt Silvie Lauder.
  • Podobnou debatou si přitom Česko prošlo už na začátku tisíciletí, kdy se uzákonilo registrované partnerství. A podle Lauder odpůrci homosexuálních sňatků svou rétoriku příliš nezměnili.

V červnu přišla novela občanského zákoníku týkající se manželství, kterou předložili poslanci z hnutí STAN, TOP 09, Pirátů, ODS a ANO. Ta navrhuje, aby už od poloviny příštího roku mohly stejnopohlavní páry v Česku uzavřít manželství.

Zhruba o měsíc později vyslala další skupina poslanců z KDU-ČSL, ODS, ANO, TOP 09 a SPD protinávrh, který chce do Ústavy zakotvit manželství jako svazek muže a ženy. Podpořilo ho 54 zákonodárců. Jaký z návrhů projde, zatím není jasné, ale už teď oba probouzejí silné emoce.

„Jde o významnou společenskou změnu a jednoduše někdy velmi dlouho trvá, než se (taková změna) prosadí,“ vysvětluje reportérka týdeníku Respekt Silvie Lauder, proč zrovna manželství homosexuálních dvojic rozdmýchává debatu nejen na politické scéně, ale i mezi veřejností.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Reportérka týdeníku Respekt Silvie Lauder.

Genderová témata jako interrupce nebo vztahy mužů a žen polarizují podle Lauder společnost i kvůli tomu, že jsou „významnou součástí hybridní války, kterou vede Rusko se Západem“.

Neznamená to ale, že by lidé, kteří brání uzákonění takových sňatků byli oběťmi dezinformací. „Jejich pohled na svět jen koreluje s jedním z ideových východisk ruské propagandy,“ dodává novinářka.

Strach z přiznání práv

Ačkoli se společenská i politická situace změnila, podle reportérky se argumenty kritiků manželství pro všechny příliš nezměnily. Soustředí se prý na zejména na to, že homosexuální pár nemůže počít děti nebo že se rozpadají tradiční hodnoty.

„To je prostě strach z toho, co se stane, když se části společnosti přiznají větší práva, než doposud měla,“ popisuje.

Zastánci manželství pro všechny nicméně připomínají, že podle průzkumů je pro tuto možnost 65 % Čechů. V nejvyšších politických patrech přesto rozhodnutí drhne. „Důvodem je i to, že pro voliče to není úplně zásadní téma, podle kterého by se rozhodovali ve volbách,“ vysvětluje Lauder.

A dodává, že pokud se debata vyhrotí, mohlo by to zejména mladší lidi motivovat k větší společenské aktivitě.

Reportérka také zdůrazňuje, že je v Česku slabá politická kultura. „Celá řada politiků neumí anglicky a nemá kontakt s moderní společenskou debatou a vědeckými poznatky,“ říká. Dokladem má být i fakt, že novela obhajující manželství jako svazek muže a ženy je podle novinářky podepřená argumenty vytrženými ze studií, které ve svých závěrech manželství pro všechny podporují.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, v čem se dnešní debata o svazcích stejnopohlavních párů liší od diskuzí v roce 2006, kdy bylo v Česku uzákoněno registrované partnerství, nebo zda může mít nějaký dopad výzva Evropského parlamentu, která varuje české poslance před sklouznutím k homofobii. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, TV Nova, CNN Prima NEWS, Reflex - Prostor X, CNBC, YouTube - Washington Post, YT - ABC News, YT - CBS Evening News

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované