Hlavní obsah

Za vraždu učitele mačetou 12 let. Zlomovou pětku mu učitel nezapsal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Policie ČR

Fotka ze zatýkání pachatele Jaroslava Řeháka

Reklama

aktualizováno •

12 let vězení. S takovým nepravomocným trestem dnes od soudu odešel žák, který na konci loňského března napadl učitele v pražské střední škole mačetou. Pedagog následkům útoku podlehl.

Článek

Loňský 31. březen zůstane dnem, který zcela ochromil české školy. Žák středního odborného učiliště v Praze Jaroslav Řehák vzal na svého učitele mačetu. Pedagogovi po mnoha zásazích do hlavy, krku a zad nemohli už lékaři pomoci.

Soud mu za vraždu vyměřil 12 let nepodmíněně. Verdikt je nepravomocný.

„Způsob provedení činu byl obžalobou považován za přitěžující okolnost,“ prohlásila ve své závěrečné řeči státní zástupkyně Jana Murínová, která navrhovala trest odnětí svobody ve výši 14 let. Předpokládá proto, že podá odvolání.

Soudní znalci popsali, že se Řehák k činu odhodlal kvůli dlouhodobě špatnému vztahu s učitelem. Poslední kapkou bylo hodinové zkoušení, z něhož dostal od pedagoga nedostatečnou.

„Z klasifikačního sešitu vyplývá, že mu pětky ze zkoušení nezapsal,“ zmínila Murínová nový důkaz. Z toho lze podle ní dovodit, že se učitel snažil z obžalovaného dostat informace, a ne ho trestat, protože mu nedostatečnou sice oznámil, ale nakonec nezapsal.

„Během činu jsem byl na dně,“ uvedl Řehák. „Byla to obrovská chyba, chci vrátit čas, aby se to nikdy nestalo,“ dodal.

Na druhou stranu státní zástupkyně uvedla, že učitel podcenil daná doporučení pro výuku pachatele, který trpí vývojovou dysfázií. I znalecký posudek poukázal na to, že škola nepřistupovala vždy k žákovi podle jeho diagnózy, a tak minimálně částečně selhala v individuálním přístupu.

„Nelze v tom ale spatřovat jakoukoliv polehčující okolnost,“ dodala státní zástupkyně. Podle ní není v žádném případě možné omlouvat čin žáka tím, že k němu učitel mohl být někdy nespravedlivý.

Obhájce Řeháka ale nesouhlasí, že šlo o vraždu.

„Z provedeného dokazování může být patrno, že se obžalovaný mohl dopustit trestného činu zabití,“ uvedl advokát obžalovaného Martin Pavlík, který také zváží se svým klientem odvolání.

Sám obžalovaný se k činu doznal, trval ale na tom, že ho pedagog šikanoval. Za svůj čin se ale při lednovém jednání omluvil, a to poté, co soud přečetl výpověď manželky zabitého učitele.

Soud nakonec vyhověl návrhu státní žalobkyně, aby došlo ke zpřísnění právní kvalifikace na vraždu spáchanou surovým způsobem. Zároveň ale uložil nepravomocný trest pod zákonnou sazbou 15 let. Předseda trestního senátu Tome Frankič odůvodnil snížení trestu zdravotním stavem obžalovaného, blízkému věku k hranici dospělosti i tomu, že čin spáchal v rozrušení. Řehák bude rovněž muset absolvovat ambulantní léčení a zaplatit přes sedm milionů korun rodině za nemajetkovou újmu.

Reklama

Související témata:

Doporučované