Hlavní obsah

Soud rozplétá útok mačetou ve škole. Nádoba emocí přetekla, řekl znalec

Foto: Jakub Jirásek , Seznam Zprávy

Na učitele, na kterého jeho žák zaútočil přímo v kabinetě, se před školou vzpomínalo.

Reklama

aktualizováno •

Mladíkovi, který je obžalovaný z vraždy, navrhuje státní zástupkyně 14 let vězení. Obhajoba chce skutek překvalifikovat na zabití, a snížit tak trest minimálně o čtyři roky.

Článek

Že žák pražského učiliště Jaroslav Řehák svého učitele zabil, nikdo nerozporuje. Důkazy jsou jasné a sám obžalovaný to nepopírá.

V případu, který šokoval nejen české školství, ale celou společnost, tak jde „jen“ o výši trestu.

Soudní líčení v pátek pokračuje výpověďmi soudních znalců a čtení svědeckých výpovědí. Podle znaleckého posudku obžalovaný netrpí žádnou duševní chorobou ve smyslu psychózy. Trpí ale vývojovou dysfázií, obtížně tak rozumí mluvenému slovu, špatně zvládá změny a reaguje impulzivně.

„V době páchání trestného činu byly schopnosti rozpoznávací obviněného zachovány, schopnosti ovládací pak byly sníženy částečně měrou podstatnou, a to vlivem vystupňovaného městnavého efektu u dekompenzovaného disharmonického vývoje osobnosti na bázi lehké mozkové dysfunkce,“ stojí ve znaleckém posudku, který byl u soudu předčítán.

„Je mi to moc líto, co se stalo, a všem pozůstalým se strašně moc omlouvám,“ řekl obžalovaný Řehák.

„Nádoba emocí přetekla“

Kvůli stanovení výše trestu soud rozplétá události, které činu předcházely. Žák tvrdí, že ho učitel šikanoval. Něco takového ale právní zástupce rodiny zavražděného zcela odmítá.

Podle státní zástupkyně Jany Murínové by muselo být prokázáno zvlášť zavrženíhodné jednání ze strany poškozeného. Pětka ze zkoušení, která k útoku na učitele měla Řeháka vést, podle ní rozhodně nic takového neodůvodňuje.

Naopak soud bude zvažovat, zda na návrh právního zástupce rodiny nekvalifikuje čin jako vraždu provedenou „zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem“. V takovém případě přichází v úvahu sazba od 15 do 20 let nebo až výjimečný trest.

„Obžaloba kvalifikovala skutek v druhém odstavci, kdy surový způsob provedení, který v tomto případě nepochybně je, tak byl považován za přitěžující okolnost jednání obžalovaného,“ doplnila státní zástupkyně po jednání.

Co odhalil útok mačetou o českých školách

Jedna věc je zcela jasná a nerozporuje ji obžalovaný ani jeho obhájce. Řehák učitele zabil. Soud ale bude nyní zkoumat, co se dělo před tímto těžko představitelným činem. Je to zásadní zpráva i pro české školství jako takové. Vždyť podobná událost se odehrála v Česku už před dlouhými 20 lety.

„Pomyslná nádoba naměstnaných emocí přetekla po posledním zkoušení,“ dodal jeden ze znalců. Žák podle něj neviděl - vzhledem ke svému postižení - jinou cestu i kvůli tomu, že mu matka sdělila, že bude ze školy přeřazen.

Ze zprávy České školní inspekce, kterou Seznam Zprávy už dříve popsaly, vyplývá, že v případě studijního neúspěchu obžalovaného žáka selhaly kontrolní mechanismy školy i konkrétní učitelé. To samozřejmě v žádném případě neomlouvá jakýkoliv trestný čin. V souvislosti se závěrem, že podobná situace panuje i na dalších učilištích, ale přichází od inspektorů varování, že se případ mohl odehrát klidně kdekoliv jinde.

„Posuzovaný byl hendikepován v učební oblasti, což mělo být respektováno školou, byl s tím seznámen i poškozený. Dle výpovědi svědků i obviněného a výsledky posuzovaného ve škole svědčí pro to, že to poškozeným nebylo respektováno,“ stojí ve znaleckém posudku. Podle něj dlouhodobý tlak vedl žáka k tomu, že na učitele zaútočil.

Obžaloba tvrdí, že mladík chtěl učitele nejprve upálit, následně se ale rozhodl, že ho zabije hned. Ve škole v Ohradní ulici se schoval na toaletách a čekal, až pedagog vejde do svého kabinetu. Tam ho mladík napadl 60 centimetrů dlouhou mačetou, zasadil mu několik ran do hlavy, krku a zad. Lékaři už napadenému nemohli pomoct.

Řehák následně ze školy podle vyšetřovatelů utekl, policie ho ještě stejný den zadržela v Dolních Břežanech.

Mladík je obžalovaný z vraždy po předchozím uvážení, za kterou mu hrozí 12 až 20 let. Státní zástupkyně uvedla, že v obžalobě navrhla trest okolo 14 let vězení, její pohled se ale může během hlavního líčení ještě změnit.

Zavražděný muž vyučoval přes 30 let, v práci pokračoval i v důchodovém věku. Pozůstalí po obžalovaném požadují miliony korun za majetkovou a nemajetkovou újmu.

Reklama

Doporučované