Hlavní obsah

Silné srážky na Moravě: ve Strážnici se řeka dostala na 3. stupeň během hodiny

Foto: HZS JMK, Seznam Zprávy

Vydatný déšť rozvodnil některé toky na jižní Moravě.

Reklama

Hasiči na některých místech jižní Moravy odčerpávají vodu a odstraňují popadané stromy. Meteorologové uvedli, že voda může v oblasti kromě obydlí zaplavit silnice, omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku.

Článek

Na jižní Moravě s napětím sledují stoupající hladiny toků. Na některých místech přes noc spadlo přes 50 milimetrů srážek.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před povodňovým ohrožením prozatím platí do poledne.

Hasiči na některých místech odčerpávají vodu a odstraňují popadané stromy.

Nejsložitější je situace ve Strážnici na Hodonínsku, kde řeka Velička vystoupala z 1. na 3. stupeň během pouhé hodiny. Voda tam podle meteorologů může zaplavit níže položená obydlí.

Kvůli vydatným srážkám dopoledne zasedalo vedení města. „Velička dosáhla třetího povodňového stupně kolem osmé ráno a dál stoupala. Teď už ale v daleko menších centimetrech,“ řekl Seznam Zprávám po desáté hodině místostarosta Michal Vajčner, který je pověřený vedením obce.

„Monitorujeme průtok řeky na katastru města, aby někde nedošlo k zacpání mostů, ale stále jsme řádově asi metr od horní hrany. Pokud to bude v tomhle stadiu stoupat, tak to u nás nemusí znamenat extra velké komplikace,“ dodal.

Výrazně silnější tok mají potoky v okolí. V Radějově voda zaplavila silnici. „Momentálně bude probíhat její úklid. V obci Hrubá Vrbka odčerpávají dobrovolní hasiči vodu z několika objektů a vzniklé laguny. Ve Velké nad Veličkou zasahujeme u zatopeného sklepa,“ napsali hasiči.

„V jednu chvíli byla cesta směřující na Lučinu zaplavená a záchranné složky ji musely uzavřít. Domy v blízkosti potoka Radějovka mají zatím vodu pouze ve sklepě. Musím říct, že už to má klesající tendenci,“ nastínila starostka Radějova Marie Liferenková.

„Zdá se, že to nejhorší už přešlo. Zároveň té vody je spousta a valí se nám to tady moc,“ podotkla s tím, že voda postupně opadá.

Reklama

Doporučované