Hlavní obsah

Hackeři odstavili weby rozhlasu. V den, kdy hostí konferenci o ruské agresi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Původní informace hovořila o masivním DDoS útoku. Později mluvčí rozhlasu uvedl, že šlo o útok „přes infrastrukturu nebo přes webové prostředí“.

Článek

Weby Českého rozhlasu jsou od rána z větší části nedostupné.

Důvodem je kybernetický útok, k němuž podle informací rozhlasu došlo kolem sedmé hodiny ráno.

Prvotní informace hovořily o masivním DDoS útoku (viz box na konci článku), později mluvčí Jiří Hošna uvedl, že útok „byl vedený přes datové centrum“.

„Nejvíce zasáhl soubory médií, jako jsou obrázky a audia. Šlo o cílený datový útok, který evidentně souvisí s konferencí, kterou dnes Český rozhlas pořádá a která se věnuje tématu agrese Ruska na Ukrajině,“ nastínil mluvčí.

Upozornil, že vysílání Českého rozhlasu nebylo nijak narušeno. Kolem poledne se podařilo zprovoznit web mujRozhlas.cz. „Zatím nelze odhadnout, v jaké podobě a kdy znovu obnovíme provoz rozhlas.cz a irozhlas.cz,“ dodal.

Pavel, Kličko, Němcovová

Že může útok souviset s konferencí Média a Ukrajina, zaznívalo z rozhlasu už ráno. „Patrně se někomu nelíbí naše konference Média a Ukrajina, my se ale nedáme. Na nápravě intenzivně pracujeme,“ napsal například šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Josef Pazderka.

Hosty akce byli prezident Petr Pavel, prostřednictvím videomostu se připojil kyjevský starosta Vitalij Kličko, promluvit by měla i ruská opoziční novinářka Žanna Němcovová, dcera zastřeleného politika Borise Němcova. Akci lze sledovat na YouTube.

„Dnešní hackerský útok na web Českého rozhlasu, který měl přenášet konferenci Média a Ukrajina, potvrzuje, jak moc protivníkům vadí objektivní informace o konfliktech,“ komentoval vše prezident Pavel.

Útok DDoS

Zkratka DDoS znamená „Distributed Denial of Service“ a vystihuje cíl útočníků i způsob provedení útoku.

Cílem je odepřít nebo znepřístupnit nějakou službu legitimním uživatelům (= denial of service).

Pod službou si lze představit webovou stránku, aplikaci nebo e-shop.

Útok je prováděn přes síť infikovaných počítačů z celého světa, tzv. distribuovanou botnet síť (= distributed). Kvůli tomu nelze útok zneškodnit zablokováním jednoho konkrétního zařízení.

Motivů pro DDoS útoky je hned několik. Kyberzločinci podnikají útoky nejčastěji tzv. na objednávku, kdy vydělávají peníze na prodeji útoku jako služby.

Zdroj: Eset

Reklama

Doporučované