Hlavní obsah

Z rozhledny na Děčínsku se zřítily děti, policie zahájila vyšetřování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Zraněné děti putovaly do nemocnic v Praze, v Ústí nad Labem a Děčíně; jsou mimo ohrožení života.

Článek

Vyhlídková věž v Markvarticích na Děčínsku, z níž ve čtvrtek večer spadlo osm dětí z nedalekého tábora a mladistvý praktikant, byla podle místostarosty obce Libora Kunteho přetížená. Místo čtyř přípustných lidí vystoupalo na plošinu vyhlídky nejméně 15 lidí včetně dvou dospělých a propadla se pod nimi podlaha, řekl.

Policie to zatím nepotvrdila. Krajská policejní mluvčí Eliška Kubíčková uvedla, že policie zahájila úkony trestního řízení pro trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Jedno zraněné dítě leží v nemocnici v Motole. Její mluvčí Pavlína Danková sdělila, že je mimo ohrožení života, má lehčí zranění a zůstává na pozorování. Další je v Thomayerově nemocnici na klinice dětské chirurgie a traumatologie, podezření na poranění pánve se podle nemocnice nepotvrdilo.

„V tuto chvíli je naštěstí stav pacientky stabilizovaný. Provedli jsme řadu vyšetření a výsledky jsou dobré a bez nálezu. Nadále u nás však zůstane na pozorování a předpokládáme, že během víkendu bychom ji mohli propustit domů,“ informoval mluvčí nemocnice Petr Sulek.

Dvě děti jsou na dětském traumacentru v Ústí nad Labem. „Jejich stav je stabilizovaný a nejsou v bezprostředním ohrožení života,“ řekla mluvčí společnosti Krajská zdravotní Jana Mrákotová. Dalších pět dětí bylo převezeno do nemocnice v Děčíně, jedna nezletilá osoba tam zůstává. „Také je mimo ohrožení života a čtyři děti již byly propuštěny,“ uvedla mluvčí a doplnila, že zdravotníci ošetřovali pohmoždění kotníku, zápěstí, případně tržné rány.

+8

Jednalo se o děti z letního tábora Ranč Radana u obce Veselé. Majitelka ranče Petra Svejkovská sdělila, že nebude věc zatím komentovat. Neodpověděla ani na SMS zprávu.

Místo kolem rozhledny je obehnáno páskami. Na vyhlídce chybí podlaha. „Děčínští kriminalisté ještě ve večerních hodinách provedli ohledání místa. V současné době jsou ve věci zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti,“ uvedla dnes na webu krajská policejní mluvčí. Policie zřídila krizovou linku s číslem 974422012 pro rodiče a příbuzné zraněných, protože se mohou v současné době nacházet i mimo ČR. Na místě byli ve čtvrtek také krizoví interventi a policejní psycholog. Policisté dnes vyslechnou zúčastněné.

Maximálně čtyři

K události vyjel i místostarosta obce Markvartice Libor Kunte, aby se situací seznámil. „Došlo k porušení pravidel návštěvnického řádu, kdy na ten vyhlídkový bod mohou vstoupit maximálně čtyři osoby, což v tomto případě bylo zřejmě porušeno,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Táborníci se k vyhlídce vypravili na stezku odvahy, podotkl Kunte. Pozemek na němž vyhlídka stojí, patří obci, věž provozuje spolek Triangl.

Předseda spolku Triangl Markvartice Radomír Tulko dnes řekl, že ho událost mrzí a je v šoku. Uvedl, že na vyhlídkovou plošinu mohou podle návštěvního řádu vylézt maximálně čtyři osoby, ve čtvrtek večer jich tam nicméně bylo víc. Výstup je na vlastní nebezpečí.

„Cedule tam byla od počátku na jedné noze vedle žebříku, který vede nahoru. Každé dva týdny tam někdo z kolegů jezdil pracovní čtyřkolkou pro pytel s odpadem. V pondělí tam kolega byl a ta cedule tam ještě byla,“ uvedl Tulko s tím, že táborníci, kteří se na plošinu vypravili, nebyli na místě poprvé. „Jde o to, že třeba tu ceduli někdo nevnímá,“ doplnil. Vizuálně byla vyhlídka podle Tulka v pořádku. Na místo se ještě nedostal, protože neskončilo vyšetřování.

Dřevěná vyhlídková věž Triangl se nachází asi 2,5 kilometru od Markvartic a její vyhlídková plošina je podle webu s přehledem rozhleden asi tři metry nad zemí. Dostat se na ni lze po žebříku.

Reklama

Doporučované