Hlavní obsah

„Zájem je mega enormní.“ Tady lidé dostanou oblečení zdarma

Foto: Shutterstock.com

Zájem je nyní hlavně o oblečení na zimu. (Ilustrační foto)

Reklama

Nově spuštěná Oděvní banka rozdává oblečení lidem v nouzi. Za projektem stojí Klub svobodných matek, který balíky s oděvy distribuuje skrze stávající síť potravinových bank.

Článek

Zkušební provoz během srpna ukázal, že lidé v nouzi mají vedle potravin velký zájem i o darované oblečení.

Konkrétně pražská a středočeská potravinová banka už dostala od neziskové organizace Klub svobodných matek 136 balíků s oblečením. Celkově více než půl tuny textilu.

„A máme to rozdané,“ říká ředitelka krajské potravinové banky Věra Doušová.

Oblečení vystavili během výdeje základního potravinového balíčku a lidé si ho velmi rychle rozebrali.

„Když už jsou lidé v nouzi potravinové, tak reálně jsou v nouzi celkové. Díky této spolupráci můžeme nabídnout komplexnější pomoc,“ doplňuje ředitelka a je okamžitě ujišťovaná týmem z Klubu svobodných matek, že další balíčky s oblečením jsou už na cestě.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Oblečení, které je připravené na darování. Základem je, aby bylo čisté a nepoškozené. Následně se třídí do jednotlivých balíčků.

Dana Pavlousková, ředitelka Klubu svobodných matek, vysvětluje, že spolek se rozhodl spustit Oděvní banku, protože cítí nutnost pomáhat širší skupině obyvatel. „Už řadu let poskytujeme materiální pomoc samoživitelům. Chceme to rozšířit na všechny cílové skupiny, které jsou v nouzi. Oděvní banka bude pomáhat i seniorům a dalším cílovým skupinám,“ vysvětluje ředitelka.

Jste v nouzi? Můžete získat bezplatně materiální i další pomoc

Potraviny, oblečení, nábytek, ale i rady a to i právní. Lidé v nouzi mohou v Česku získat bezplatně širokou škálu pomoci.

První krok vede k sociálním pracovníkům, ať už na úřadech nebo v neziskových organizacích:

Logickým krokem podle ní proto bylo spojit se s jednotlivými potravinovými bankami, které už mají zkušenost s distribucí pomoci. Aktuálně Oděvní banka spolupracuje s osmi z 15 potravinových bank.

„Kde to zatím z různých důvodů nevyšlo, tak jsme propojení s největší regionální neziskovou organizací,“ říká Dana Pavlousková.

„Už jsme rozdistribuovali 2,5 tuny oblečení. Zájem je mega enormní,“ doplňuje.

Vše, aby se člověk mohl obléct

Jednotlivé balíčky s oblečením mají být hygienicky zabalené do uzavíratelných obálek a roztříděné podle pohlaví a velikosti. „Základní mantra je, že oblečení musí být čisté a nepoškozené. Obálky obsahují kompletní set oblečení. Trika, svetry, kalhoty a bundy, aby se člověk oblékl. Není to tak, že člověk dostane balíček a pak s hrůzou zjistí, že má 15 triček,“ popisuje ředitelka Klubu svobodných matek, jak v praxi darovaná pomoc vypadá.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Takto vypadá výsledný balíček. Oblečení je vytříděno podle pohlaví i velikosti či věku do jednotlivých setů, které jsou v uzavíratelných obálkách.

Oděvní banka se už během zkušebního provozu dostala do situace, že měla více žádostí o balíčky, než mohla uspokojit.

Jak pomoci?

Snaží se proto oblečení získávat hned z několika zdrojů. Zhruba sedm tun textilu ročně bude dodávat například společnost Potex, která se v širší Praze stará o oděvní kontejnery.

Dalším zdrojem mají být například i sbírky, které budou organizovat firmy mezi svými zaměstnanci. Pomoci ale mohou i lidé napřímo.

„Oblečení mohou zanést osobně v Praze a to přímo do Oděvní banky nebo charitativního obchodu v Holešovicích,“ říká Dana Pavlousková. Konkrétní informace mohou potenciální dárci získat na stránkách projektu.

Další možností je zaslat bezplatně oblečení přes Zásilkovny.

Reklama

Doporučované