Hlavní obsah

Zákaz HHC platí od středy. Celníci nedovolí ani vývoz či dovoz

Foto: Unsplash, Seznam Zprávy

Zařazení HHC a podobných látek mezi návykové začne platit ve středu.

Reklama

Zařazení HHC a podobných látek mezi návykové bude platit od středy 6. března. Celníci budou při kontrolách na letištích přistupovat k HHC jako k jiným psychotropním látkám – nepovolí vývoz ani dovoz.

Článek

Celníci nedovolí vývoz nebo dovoz výrobků, které obsahují návykové látky HHC a další, které vyjmenovává novela nařízení vlády o seznamech návykových látek. Výjimka bude možná jen na základě potvrzení Ministerstva zdravotnictví nebo pro zákonem vymezené vědecké účely. Celní správa o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Zařazení HHC a podobných látek mezi návykové vyjde ve Sbírce zákonů v úterý a platit bude od středy, řekl v pondělí Českému rozhlasu Radiožurnál mluvčí Ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Celníci budou od středy při kontrolách na letištích přistupovat k HHC jako k jiným psychotropním látkám. Pokud látku odhalí při vývozu, dovozu nebo tranzitu, zahájí s osobou, která HHC převáží, trestní úkony. Pokud výrobky obsahující HHC odhalí ve vnitrozemí, například při kontrolách provozoven a skladů, předají věc k šetření policii.

Výjimku při dovozu či vývozu výrobků s HHC budou mít jen firmy a podnikatelé, kteří budou mít speciální potvrzení od Ministerstva zdravotnictví. Tyto dokumenty budou celníci kontrolovat. Další výjimka se vztahuje na dovoz těchto látek k vědeckým a výzkumným účelům.

Extrakty konopí. Co je THC, CBD a HHC?

Konopí v sobě má desítky kanabinoidů.

  • Tetrahydrokanabinol (THC) je hlavní psychoaktivní látkou v konopí a je v něm nejvíce zastoupeným kanabinoidem. V Česku je pěstování látek obsahujících více než jedno procento THC zakázané.
  • Kanabidiol (CBD) je po THC nejvíce zastoupenou látkou v konopí. Na rozdíl od THC není psychoaktivní. Jeho prodej je legální, syntetizuje se z něj i HHC.
  • Hexahydrokanabinol (HHC) je v malé koncentraci v konopí, může se ale syntetizovat i z kanabidiolu (CBD) jako tzv. polosyntetická droga.

Zákaz prodeje skončí 1. ledna 2025, kdy by už měla platit připravovaná novela zákona o návykových látkách, která látky označuje za psychoaktivní a reguluje jejich prodej. Nyní ji projednává Poslanecká sněmovna, zatím ale není shoda na jejím konečném znění, aby mohla být schválena.

Reklama

Doporučované