Hlavní obsah

Zbytkový alkohol i propadlá technická. Vyrazili jsme s policisty na kontrolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Řidiči musejí v pondělí počítat s tím, že od policistů dostanou dýchnout.

Reklama

Policisté více kontrolují řidiče po celé Velikonoce. I přes upozornění na dopravní akci nějaké hříšníky nachytali. Rekordmanem je zatím čtyřiadvacetiletý muž z Hlinska s 3,5 promile.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na silnicích po celém Česku musí řidiči počítat s policejními kontrolami. Hlídky se zaměřují především na alkohol. Víkendová akce skončí až v úterý ráno.

Krátce po půl deváté se přidáváme k policejní hlídce v Bílsku u Hořic na Jičínsku. Je ráno, koledníci teprve začínají své obchůzky, policisté Šárka a Lukáš už ale prvního hříšníka nachytali. „Řidič dodávky ráno nadýchal 0,22 promile. Nejspíš zbytkový alkohol, ráno prý nesnídal,“ ukazuje mi Šárka naměřené hodnoty. Jelikož se vešel do 0,24, putuje jen do přestupkového řízení a cizinec o řidičák nejspíš nepřijde.

Lukáš si mezitím posílá na stranu velký bílý Volkswagen. Čtveřice seniorů, která v něm sedí, bere kontrolní akci s humorem. Řidič má papíry v pořádku, před jízdou také nepil. Hlídka se s nimi proto loučí a mohou pokračovat. „Jedeme do lázní,“ pochlubí se skupinka a hlídce při odjezdu ještě zamává.

+4

Na prvního hříšníka v Bílsku nečekáme ani půlhodinu. Čtyřicátník, který na zadních sedadlech veze malé dcery s pomlázkami v rukou, naštěstí nepil, ale policejní databáze hlásí pár dnů propadlou technickou kontrolu.

„No jo, zaplatím, to je jasný, to se nedá nic dělat,“ usmívá se. Pokutu zaplatí kartou, hlídka ho ještě poučí, ať si STK dá do pořádku co nejrychleji. „Pro dnešek jste ještě hájený, když od nás máte dokumenty,“ vysvětlí mu a on může s dětmi pokračovat za koledou.

Policejní hlídka je na silnici vidět na dálku a řidiči se mezi sebou informují, přes Bílsko proto všichni projíždějí disciplinovaně předepsanou rychlostí. Policisté se zaměřují i na technický stav vozidla, používání bezpečnostních pásů či držení mobilu v ruce.

Většina zastavených šoférů rovněž pokračuje v jízdě dál bez problémů. „S kontrolami jsem počítala spíš až večer, když pojedu z práce,“ svěří se jedna z kontrolovaných řidiček, která má namířeno do Pardubic. Kontrola se jí ale nemusí vyhnout ani při zpáteční cestě. „Kontroly budou pokračovat i ve večerních hodinách,“ potvrzuje mluvčí královéhradecké policie Magdaléna Vlčková.

Výsledky preventivní akce proto policisté budou mít k dispozici až v úterý ráno. Podle Vlčkové však letošní velikonoční provoz na silnicích výrazně nevybočuje. „Jedinou vážnou událostí tohoto prodlouženého víkendu zůstává sobotní nehoda u Rasošek, při které zemřel motorkář,“ uvedla.

Smutným rekordmanem v nadýchaném alkoholu na východě Čech se prozatím stal v neděli čtyřiadvacetiletý řidič v Hlinsku v Pardubickém kraji. Hlídka mu naměřila 3,5 promile alkoholu.

Reklama

Doporučované