Hlavní obsah

Zemřel první ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz

Foto: ČTK/Ožana Jaroslav, ČTK

Zemřel první ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz.

Reklama

aktualizováno •

Biskupovi v posledních šesti letech začaly službu komplikovat zdravotní problémy. V posledních měsících už nevystupoval na veřejnosti.

Článek

Zemřel první ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz. V 74 letech dnes v Městské nemocnici Ostrava podlehl dlouhé nemoci. ČTK to dnes řekl mluvčí Ostravsko-opavské diecéze Pavel Siuda. Biskup stál v čele diecéze od jejího založení v roce 1996. Podle mluvčího zatím není jasné, kdo diecézi převezme. „V tuto chvíli ji má kdo řídit. Takové téma není na pořadu dne. Nyní se bude připravovat rozloučení s biskupem,“ řekl ČTK mluvčí. Termín pohřbu bude podle něj znám pravděpodobně během příštího týdne.

Biskup několik měsíců nevystupoval na veřejnosti. V posledních šesti letech začaly jeho službu komplikovat zdravotní problémy. V roce 2016 podstoupil operaci, po zotavení se do služby znovu zapojil. S vedením diecéze mu od roku 2017 pomáhal z pozice pomocného biskupa Martin David, který se 1. června 2020 stal apoštolským administrátorem diecéze a převzal úkoly spojené s jejím vedením.

Zpráva o smrti biskupa vyvolala vlnu reakcí především na internetu. „Monsignor nám křtil v roce 1981 mladšího syna a byl potěšen, že dostává jméno Václav jako on. Samozřejmě tehdy byl v Českém Těšíně mladým knězem plným síly a elánu. Moc milá vzpomínka,“ uvedl například v komentáři pod zprávou o úmrtí Václav Ševčík z Paskova na Frýdecko-Místecku. „Ministroval jsem v době, kdy chodil sloužit do Hošťálkovic. Své první kázání ve farnosti přirovnal k zahřívacímu kolu formule 1. Ať odpočívá v pokoji,“ dodal Lukáš Osmančík.

František Lobkowicz se narodil 5. ledna 1948 v Plzni. Jeho rodiči byli Jaroslav Claude, kníže z Lobkowicz a Gabriela z Korff-Schmising-Kerssenbrocku. Pocházel z pěti sourozenců. Mladší bratr Filip je opatem premonstrátského kláštera Teplá u Mariánských Lázní. Členem řádu premonstrátů byl také zesnulý biskup.

Lobkowicz studoval teologii v Litoměřicích a rakouském Innsbrucku. Na kněze byl vysvěcen kardinálem Františkem Tomáškem v srpnu 1972 v Praze. Kněžskou službu však mohl vykonávat daleko od svého domova. Působil ve farnostech Frýdek, Jablunkov a Ostrava-Mariánské Hory.

Papežem Janem Pavlem II. byl v březnu 1990 jmenován titulárním biskupem v Catabum Castra a světícím biskupem pražské arcidiecéze. Jako biskup v Praze působil do roku 1996. Po zřízení ostravsko-opavské diecéze ho papež Jan Pavel II. v květnu 1996 jmenoval prvním sídelním biskupem nové diecéze. Vznikla vydělením z dosavadního olomouckého arcibiskupství a zahrnuje oblast, která svými hranicemi zhruba odpovídá Moravskoslezskému kraji rozšířenému o okres Jeseník.

„Současně se založením diecéze čekala na prvního sídelního biskupa řada úkolů. Od zřízení diecézní kurie, vytvoření týmu spolupracovníků, zakládání pastoračních center až po stavbu budovy biskupství na Kostelním náměstí, která byla otevřena v roce 2000. Biskup František Václav Lobkowicz vysvětil desítky kněží, nejen pro svou diecézi, ale také pro řeholní komunitu premonstrátů a další řeholní řády,“ uvedl Siuda.

Mezi jeho četné kulturní aktivity patřilo například i čestné předsednictví v nadaci Ecclesiae populi, která mj. usiluje o záchranu církevních památek. V roce 2000 byl přijat do Vojenského a špitálního řádu sv. Lazara Jeruzalémského. Byl také ústředním duchovním rádcem Junáka a převorem Českého velkopřevorství sv. Lazara Jeruzalémského. V biskupské konferenci byl členem komise pro katolickou výchovu (subkomise regionálního školství) a členem komise ekonomicko-právní.

Je veden v seznamech spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti (StB) v letech 1984 až 1989. Podle svých slov si však nebyl vědom, že je veden jako spolupracovník. „Kontaktovali mě asi dvakrát do roka, bral jsem to spíše jako výslechy,“ řekl před časem Lobkowicz.

Reklama

Doporučované