Hlavní obsah

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

Foto: Vít Šimánek , ČTK

Scenáristka a režisérka Marie Poledňáková.

Reklama

aktualizováno •

Zemřela režisérka, scenáristka a mediální podnikatelka Marie Poledňáková. Bylo jí 81 let. Autorka divácky oceňovaných snímků jako Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Jak dostat tatínka do polepšovny.

Článek

Ve věku 81 let dnes zemřela filmová scenáristka a režisérka Marie Poledňáková, autorka slavných komedií s Tomášem Holým nebo filmu S tebou mě baví svět. ČTK to s odkazem na rodinu řekl filmový producent Jan Bradáč. Režisérka podle něj odešla v klidu, uprostřed rodinného kruhu. Informace o místě, čase a způsobu rozloučení s Marií Poledňákovou budou včas zveřejněny, doplnil Bradáč.

Poledňáková byla režisérkou mnoha dětských a rodinných filmů, k nimž si většinou psala také scénáře. Na přelomu 70. a 80. let natočila několik komedií, které jsou u diváků oblíbené dodnes. Zasloužily se o to zejména televizní snímky Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Příběh osmiletého Vaška ztvárněného Tomášem Holým, který mamince nabízí potenciální tatínky podle svých představ, se na obrazovce poprvé objevil v roce 1977. O rok později bylo natočeno jeho volné pokračování.

Jak se povedl seriál Gumy? Přečtěte si recenzi

Oba filmy, k nimž Poledňáková napsala i scénář, byly prodány do více než 30 zemí a pravidelně se na televizní obrazovky vracejí. Do režisérčiny filmotéky se dále řadí například snímky Královské usínání, Královský gambit, Škaredý podzim 1938, Pražský chodec, Kotva u přívozu, Zkrocení zlého muže či Dva lidi v zoo.

Film S tebou mě baví svět z roku 1982 byl na základě divácké ankety vyhlášen nejlepší českou veselohrou 20. století.

Za filmovou kameru se Poledňáková vrátila počátkem nového tisíciletí po 15 letech a natočila úspěšné komedie Líbáš jako bůh a Líbáš jako ďábel.

Poledňáková se narodila 7. září 1941 ve Strakonicích v rodině univerzitního profesora. Než nastoupila na Akademii múzických umění v Praze, musela se kvůli nevyhovujícímu kádrovému profilu živit jako svářečka v továrně. Nakonec se ale na vysněnou školu přeci jen dostala. To už měla syna Petra z manželství s muzikologem Ivanem Poledňákem.

Od roku 1961 působila deset let jako asistentka režie v Československé televizi, po absolvování školy pracovala jako scenáristka a režisérka. V roce 1982 odešla na Barrandov, kde pracovala šest let jako režisérka. Po listopadu 1989 se filmové režii dlouho nevěnovala, v roce 1990 se podílela na vzniku televize Premiéra (dnešní Prima).

Reklama

Doporučované