Hlavní obsah

Zima může vyhnat do Česka další Ukrajince. Stát jich zvládne 150 tisíc

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Lidé prchající z Ukrajiny v únoru tohoto roku. Ilustrační snímek.

Reklama

Výpadky elektřiny, tepla i vody ochromují poničenou infrastrukturu na Ukrajině, s klesajícími teplotami tak můžou přimět další tisíce lidí opustit zemi. Česko se v přijímání uprchlíků už ale blíží svým limitům, varují úřady.

Článek

„40 % ukrajinské infrastruktury je v dezolátním stavu, v Kyjevě večer v podstatě nejde proud a například na české ambasádě v době návštěvy české vlády vůbec netekla voda. S přicházející zimou je určitě potřeba počítat s tím, že přijde další migrační vlna,“ řekl dnes Seznam Zprávám ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„V současné době je u nás nějakých 350 tisíc lidí. Dokud bude počet do půl milionu, jsme ještě schopni těm lidem poskytnout základní životní standard, i když s vypětím všech sil. Všechno nad půl milionu už je jen improvizované ubytování,“ dodává Rakušan.

Řízení pomoci uprchlíkům se podle něj teď má rozdělit. Adaptaci a integraci těch, kteří do Česka přišli v první vlně, bude řešit zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková společně s Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem školství.

Přípravu krizových řešení bude mít potom na starost strategická skupina Ministerstva vnitra. Ta už se podle Rakušana společně se Správou státních hmotných rezerv připravuje na případnou další migrační vlnu.

Největší výzvou pro stát může být v zimě ubytování pro uprchlíky, protože v chladném počasí nejde využít stany. Úřady tak budou muset zajistit například tělocvičny a sehnat také dost spacáků a karimatek. Zároveň podle Rakušana už nemůžou počítat s tak výraznou pomocí občanů, jako tomu bylo na jaře.

Uprchlíci mířící do Česka podruhé budou bojovat i s byrokracií

„Už se nelze spolehnout na dobrovolníky a neziskové organizace. A pokud budou přicházet opět velmi vysoké počty lidí, bude to muset stát řešit mnohem více než na jaře a pravděpodobně zapojit i armádu,“ popisuje Magda Faltová ze Sdružení pro integraci a migraci.

„Naši lidé už jsou unavení z té intenzivní práce, která se doteď nijak zvlášť nezmírnila. Už v únoru jsme výrazně navýšili naši kapacitu a teď jsme na hranici možností,“ dodává Faltová.

Do Česka by podle ní také mohli znovu přijít lidé, kteří z Ukrajiny uprchli na jaře, ale v průběhu roku se tam vrátili.

Otázku, kolik uprchlíků dokážou přijmout, si kladou také v Polsku.

U případných dalších uprchlíků z Ukrajiny se navíc čeká, že jejich sociální a ekonomické zázemí bude jiné. „Ti, kteří mají nějakou zkušenost se světem a třeba i více finančních prostředků, se už na cestu vydali. Teď jsou tam lidé, kteří například nikdy necestovali a nemají takové zkušenosti, a proto váhali v té první vlně,“ řekl Rakušan.

Česká republika je na počet obyvatel nejvytíženější zemí v EU. V současnosti 4,5 % populace u nás tvoří lidé, kteří přišli z Ukrajiny. Stát tak na evropské úrovni žádá o pomoc méně vytížené státy.

„Proto tento vzkaz vysíláme do evropských debat, protože jsou země, které by ještě zvládly v té další vlně ubytovávat uprchlíky ve vyšší kvalitě, tak aby mohli žít v důstojných podmínkách,“ popsal Rakušan.

Reklama

Doporučované