Hlavní obsah

Změna klimatu dopadá i na zvířata. Ve střední Evropě se šíří psí parazit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Nuva Frames, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Do zemí střední Evropy migrují nové druhy komárů, s nimiž přicházejí nová onemocnění. Platí to i pro zvířata – paraziti, které komáři přenášejí, způsobující nebezpečná srdeční onemocnění u psů. Léčba je náročná a zdlouhavá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V zemích střední Evropy dochází k nárůstu případů takzvané srdeční dirofilariózy. Jde o nákazu, kdy se po štípnutí komárem, jenž psa infikuje zárodky parazita, zvířeti uhnízdí v plicích červi, kteří postupně putují do srdce. Její šíření sledují epidemiologové v Rumunsku, Maďarsku a také na Slovensku.

Od nakaženého psa se parazit může šířit dále – do organismů dalších psů. Dirofilariózou se může velmi vzácně nakazit i člověk.

Infekce často nemá výrazné příznaky. Někdy můžeme u psů pozorovat zadýchávání po aktivitě doprovázené kašlem nebo větší únavu. V takovém případě už je ale nemoc v pokročilém stadiu. Proto je vhodné alespoň jednou ročně absolvovat krevní test, který nemoc umí zachytit dříve, než se objeví klinické příznaky,“ radí Martina Miterpáková z Parazitologického ústavu Slovenské akademie věd v Košicích.

Léčba spočívá v opakovaných injekcích látky, která dospělé červy v těle psa usmrtí. „Hlavní riziko léčby spočívá v tom, že velké množství usmrcených parazitů může způsobit vznik krevních sraženin – tromboembolii.“ vysvětluje Andrea Štusáková z veterinární ordinace VET-S v Litomyšli, kde se věnuje převážně kardiologickým pacientům.

Šíření parazitů je především důsledkem změny klimatu, jež svědčí komárům. Kvůli rostoucím teplotám dochází k jejich migraci a nové druhy se začínají objevovat i v zemích, kde se dříve nevyskytovali. A s novými komáry přicházejí také nová onemocnění.

Nejvíce hrozí nákaza v Jižní Africe, Austrálii a Spojených státech, v posledních letech se však přesouvá i do zemí s chladnějším podnebím. V Evropě je rozšířená především v Řecku, Španělsku, Itálii a Maďarsku.

Reklama

Doporučované