Hlavní obsah

Změna klimatu svědčí komárům, Argentina bojuje s nárůstem horečky dengue

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

V Argentině jsou nyní pro šíření komárů ideální podmínky. Ilustrační fotografie

Reklama

Argentina letos zaznamenala už desítky tisíc případů horečky dengue, infekčního onemocnění přenášeného komáry. Ti jsou společně s dalším hmyzem kvůli vysokým teplotám a deštivému počasí přemnožení, píše The Guardian.

Článek

Z dat argentinského ministerstva zdravotnictví vyplývá, že v zemi bylo od začátku letošního roku zaznamenáno 74 555 případů horečky dengue, což je o 2153 procent více než ve stejném období roku 2023. Letos už na ni zemřelo 47 lidí a zdravotníci očekávají, že v následujících týdnech bude počet případů nadále prudce narůstat, uvádí britský deník The Guardian.

Podle vedoucího Centra tropických nemocí Córdobské univerzity, epidemiologa Huga Pizziho, je epidemie způsobena prudkým nárůstem teplot v zemi - jevem, který nazývá „tropikalizace“ - společně s nárůstem dešťů mimo dešťovou sezonu, píše deník.

„Jsou to ideální podmínky pro šíření komárů,“ uvedl Pizzi pro Guardian a dodal, že komáři se nyní objevují v jižních provinciích země, tedy v oblastech, kde to bylo před 25 lety nemyslitelné. Děje se tak podle něj v důsledku klimatických změn.

Náročnější je také se před hmyzem ochránit. Cena repelentů proti komárům poté, co libertariánský prezident Javier Milei devalvoval peso o 54 procent a zrušil veškeré kontroly cen, vyrostla od prosince o 170 procent, píše The Guardian.

Mileiova vláda obvinila z vypuknutí epidemie předchozí vládu, bývalý prezident Alberto Fernández podle ní neinformoval veřejnost o riziku. Vedoucí Mileiovy kampaně Fernando Cerimedo na X také naznačil, že komáry v zemi záměrně vypustil Bill Gates s úmyslem poškodit novou vládu a vydělat na vakcínách. Pro své tvrzení ale podle deníku nepředložil žádné důkazy.

Vakcínu japonské laboratoře Takeda schválily argentinské zdravotnické úřady už loni v dubnu, kvůli její vysoké ceně je ale pro velkou část země nedostupná. Ministerstvo zdravotnictví ji aktuálně ani neplánuje plošně distribuovat, domnívá se totiž, že je zapotřebí provést další testy, píše Guardian.

Reklama

Doporučované