Hlavní obsah

Změna placení zdravotního pojištění se může dotknout desítek tisíc rodičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Rodičům pečujícím o děti do sedmi let věku by stát mohl platit zdravotní pojištění, i když pracují.

Reklama

Jak otevřít pracovní trh rodičům? Lepší podmínky pro ty, kteří pečují o děti do sedmi let věku výměnou za to, že se zruší stávající nárok na hrazení zdravotního pojištění lidem, kteří pečují o dvě a více dětí, a to až do 15 let.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Chystaná změna má víc otevřít pracovní trh rodičům, převážně matkám, které pečují o děti v předškolním věku.

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která je aktuálně v připomínkovém řízení, odstraňuje dvě bariéry, které vyřazovaly pečující rodiče ze seznamu osob, za něž hradí zdravotní pojištění stát.

Konec povinné celodenní péče

První je, že rodiče nesmí podnikat ani být zaměstnaní, druhá pak, že dítě může být v předškolním zařízení, jako je například mateřská škola maximálně čtyři hodiny týdně.

„Dřívější plnohodnotný návrat rodičů do práce bude také zásadně podpořen zrušením dosavadní podmínky celodenní péče o dítě, kterou bylo v četných případech, zejména při zkrácených pracovních úvazcích, velmi těžké dodržet a ze strany zdravotní pojišťovny téměř nemožné její dodržení zkontrolovat,“ stojí v důvodové zprávě ke změně zákona.

Naopak se nová úprava snaží situaci vyvážit z druhého konce. Aktuálně platí, že stát za pečujícího rodiče platí pojištění až do patnácti let věku dítěte, pokud se stará o dvě a více děti. To je podle úpravy až zbytečně velkorysé s ohledem na to, že děti v tomto věku už chodí do školy.

„Návrh tak bude motivovat zejména rodiče starších dětí k dřívějšímu návratu do práce, neboť za tyto rodiče již nebude hradit pojistné stát,“ slibuje si od změny ministerský dokument.

Srovnejte si stávající a navrhované podmínky

Stát hradí zdravotní pojištění za více než šest milionů lidí. Největší podíl tvoří důchodci, kteří představují 2,8 milionů osob, a děti do 15 let, kterých je přes 1,8 milionů.

Aktuálně stát hradí pojištění i za:

Podle nejaktuálnějších dat Ministerstva financí k 1. dubnu stát hradí zdravotní pojištění za 40 879 rodičů pečujících o děti do sedmi, potažmo do 15 let.

Se změnou hrazení zdravotního pojištění se podle novely, kterou připravuje Ministerstvo zdravotnictví, počítá k lednu 2026.

Problém není na straně rodičů

Seznam Zprávy oslovily personalistky, které se zaměřují na zkrácené úvazky a podporu pečujících rodičů. Ty zdůrazňují, že problém českého trhu práce je ovšem jinde. Jde především o matky, na kterých leží starost o děti, a ty se do práce vracet chtějí.

„Motivací pro lidi je, že potřebují vydělávat peníze, a matky chtějí jít do práce,“ říká Kateřina Čípová, jednatelka personální společnosti Máma job.

A souhlasí i Jana Stehlíková stojící za platformou pro flexibilní práci Flecto. „Tím nepodpoříte, aby zaměstnavatelé dávali více zkrácených úvazků. Ten, kdo nedává zkrácené úvazky, jsou zaměstnavatelé, zaměstnanci by je chtěli,“ upozorňuje odbornice.

Sama říká, že může mluvit spíše za zaměstnavatele a v návrhu postrádá pobídku pro vytvoření nového pracovního místa právě pro rodiče.

Kateřina Čípová obecně oceňuje, že se vláda věnuje rodičům. „Nic takového tady dlouho nebylo, ale přijde mi to takové nesystematické,“ míní.

Ministerstvo práce a sociálních věci od loňského roku přišlo s obdobnou podporou, kdy pečující rodiče mají u zkrácených úvazků nárok na slevu na sociálním pojištění pět procent.

Ministerstvo práce už dříve uvedlo, že díky této úlevě vzniklo minulý rok 22 tisíc nových míst pro lidi, kteří za poslední rok nepracovali.

Reklama

Doporučované