Hlavní obsah

Domovy seniorů čekají na další pomoc. Vysočina žádá o armádu

Foto: Profimedia.cz

Domovy seniorů trápí nedostatek ochranných pomůcek.

Reklama

V domovech pro seniory přibylo nakažených, dodávku chybějících ochranných prostředků očekávají po víkendu.

Článek

Domovy pro seniory se na konci týdne staly hlavním místem epidemie koronaviru v Česku. Bohužel proto, že pro zařízení, kde žijí lidé nejvíce ohrožení epidemií, se nepodařilo zajistit potřebné ochranné prostředky.

Jednou z nedělních obětí koronaviru se tak stala seniorka z domova seniorů ve Břevnicích na Havlíčkobrodsku. Zde se nakazilo 20 ze 22 klientů, k tomu 9 členů personálu.

Podle ředitelky domova Hany Hlaváčkové zaměstnanci, kteří zatím nakaženi nebyli, dál do domova chodí. „V tuto chvíli musí chodit do práce. Používají ochranné pomůcky,“ uvedla Hlaváčková.

Břevnice podle ní kvůli nákaze koronavirem narychlo dostaly ochranné pomůcky přes hejtmanství Vysočiny a státní hmotné rezervy. „Dostává se nám pomoci, pomůcky máme,“ doplnila Hlaváčková.

Situace však došla tak daleko, že kraj Vysočina žádá o pomoc armádu, která by pomohla třeba právě s chodem břevnického domova, který se stará o lidi trpící demencí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch pak v neděli v televizi uvedl, že nakažení klienti se přesunou do areálu Lázní Toušeň. Podle předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové je to však zařízení s ubytováním hotelového typu a pro tento účel není vhodné.

Kromě Břevnic hlásí nakažené klienty také další zařízení pro seniory. Tři úmrtí jsou hlášena z domova seniorů v pražské Michli.

Jak už Seznam Zprávy uvedly v minulých dnech, domovy seniorů se od začátku koronavirové krize potýkaly s velkým nedostatkem ochranných prostředků či dezinfekce. Vláda na to reagovala slibem, že nyní přijdou další dodávky. Podle zjištění Seznam Zpráv by to mělo být buď dnes, nebo v pondělí.

„Mám aktuální informaci, že v Královéhradeckém kraji se pomůcky budou rozvážet v pondělí. Kolik nám toho přivezou, ale v tuto chvíli nevím,“ uvedla například ředitelka Domova U Biřičky v Hradci Králové Daniela Lusková.

Ta se o víkendu kvůli situaci v domovech obrátila otevřeným dopisem na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, kde kritizuje opatření, která na konci pracovního týdne domovům seniorů nařídil.

Také ředitelka Domov sociálních služeb Meziboří Marcela Kačalová potvrzuje, že jim přijde dodávka ochranných pomůcek v pondělí - prý je o tom informoval Ústecký kraj.

Domov pro seniory v Kaplici na Českokrumlovsku pak dostal od Jihočeského kraje v sobotu 249 jednorázových roušek, 25 respirátorů druhé typu (FFP2) a jedno balení rukavic. Jednorázové roušky jim vydrží asi na pět dní.

„Chybí respirátory, roušky - disponujeme ušitými vlastními silami. Ochranné obleky, brýle ani štíty dodány nebyly. Pomůcky sháníme také vlastními silami, jak jen to jde,“ uvedla ředitelka domova Vladimíra Holczerová.

Podobně jsou na tom také v Centru sociálních služeb Kojetín na Přerovsku. I tady chybí respirátory, ochranné obleky, brýle nebo návleky. V pátek podle ředitelky Blanky Laboňové dostali od Olomouckého kraje asi 140 roušek nahrazujících respirátory FFP2.

„Další várku ochranných pomůcek bychom měli dostat po neděli,“ uvedla Laboňová. „Víte, komentovat, že vláda zaspala, podcenila situaci. To už teď všichni víme,“ dodala.

I ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček v rozhovoru pro Seznam Zprávy přiznal, že situace, co se týče třeba dodávek roušek a respirátorů, je tristní.

„Je evidentní, že míra zásobování zdravotnickými osobními ochrannými prostředky je nedostačující, to je prostě fakt,“ řekl Hamáček.

Právě to, že jsou domovy pro seniory v Česku zásobeny rouškami, respirátory a dalšími ochrannými pomůckami nedostatečně, se stalo hlavním tématem kritiky, jak vláda situaci v epidemii nového koronaviru řeší.

Na sociální síti Twitter se kvůli tomu v sobotu večer otevřeně střetli i ministr vnitra Jan Hamáček a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, kteří mají zásobování ochranným materiálem hlavně na starosti.

Reklama

Doporučované