Hlavní obsah

Dopravní podnik Hradce Králové pořídil deset autobusů za 70 milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Dopravní podnik města koupil deset autobusů jako součást pravidelné obnovy vozového parku. Prvních pět vozů již na linkách městské hromadné dopravy jezdí od léta, zbylých pět vozů podnik nasazuje nyní.

Článek

Autobusy dopravnímu podniku dodala zlínská firma Zliner. „Jde o vozy značky Iveco Urbanway v délce 12 metrů, které poskytují kapacitu více než 100 míst, kdy 28 z nich je na sezení a 78 na stání,“ uvedl k nákupu nových vozů ředitel dopravního podniku Zdeněk Abraham. Vozy jsou vybaveny klimatizací a USB porty pro nabíjení drobné elektroniky. Pohání je naftové motory Iveco, které splňují emisní normu EURO VI třídy D.

Autobusy mají uzavřenou kabinu řidiče, což je důležité zvláště v současné době epidemie covidu-19. Ve dveřích kabiny je pouze okénko pro prodej jízdenek s miskou na peníze.

Vozidla disponují kamerovým systémem pro interiér i místo před a za vozem. Podnik si od toho slibuje větší bezpečnost zaměstnanců i cestujících. „Ve městech, kde se pro kamerový systém ve vozech MHD rozhodli, došlo k výraznému zlepšení chování problémových cestujících, snížil se vandalismus i drobná kriminalita,“ uvedl Abraham. Zároveň podle něj ubylo napadení řidičů nebo revizorů.

Pro kamery se podnik rozhodl i proto, že roste počet řidiček v MHD. Kamery podnik dosud má u všech trolejbusů, u 20 elektrobusů a v některých autobusech. V budoucnu jimi bude vybavovat všechny pořizované vozy.

Ve vozovém parku Dopravního podniku města Hradce Králové se po nákupu deseti nových autobusů nachází celkem 138 vozů. Z nich připadá 97 na naftové a elektrické autobusy a trolejbusů je 41. Vozy na elektřinu zajišťují asi polovinu výkonu MHD v Hradci Králové. Všechna vozidla jsou nízkopodlažní.

Reklama

Doporučované