Hlavní obsah

Dost bylo čočky s mletým: Čtyři roky si stěžovali na školní obědy, teď je bojkotují

Studenti olomouckého gymnázia odmítají jíst týden školní obědy.

 

Reklama

Výjimečný protest na olomouckém Slovanském gymnáziu. Stovky studentů i někteří učitelé odhlásili jídlo ve školní jídelně.

Článek

Přes dvě stovky studentů osmiletého Slovanského gymnázia v Olomouci bojkotují obědy, které do školní jídelny vozí moderní velkokapacitní vývařovna.

Mrkvová polévka, kterou ochutnal i reportér Seznamu.

„Stížnosti probíhají už asi tři roky. Snažili jsme se to řešit přes rodiče a vedení školy, bohužel se to ale nikam neposunulo. Proto jsme se rozhodli pro stávku. Jde o akci studentů, místo školního jídla si studenti nosí jídlo z domova," řekl reportérovi Seznamu v Olomouci student gymnázia Adam Šimák.

Například dnes k obědu byla mrkvová polévka a k tomu čočkový nákyp s brambory. Jídlo si dal pouze reportér Seznamu Jaroslav Gavenda a podle jeho slov bylo v polévce moc vody a byla nedochucená. O moc lépe nechutnal ani samotný nákyp, jídlo nevypadá vůbec dobře.

Čočkový nákyp s bramborem, jídlo bylo nedochucené.

Vývařovnu postavil Olomoucký kraj, 2 400 jídel odtud denně vozí do tří krajských středních škol a do jedné mateřské školy, ale studenti ze Slovanského gymnázia si už čtyři roky na produkci stěžují.

A protože podle nich žádné reklamace dosud nepomohly, přijde si tento týden do jídelny pro oběd jen zhruba 30 ze 240 strávníků.

Ke studentům se v ojedinělém protestu připojili i někteří učitelé.

Kvůli nespokojenosti s jídlem chodí už několik let do vývařovny hygienici. Poslední kontrolu udělali v březnu minulého roku, ale žádná pochybení neobjevili.

Jídla hodnotili v roce 2014 a 2015 i odborníci na chuť pokrmů, v jednom z těchto testů neprošla zhruba desetina vzorků, v dalším pak ze zhruba dvaceti vzorků neprošel jeden.

Reklama

Související témata:

Doporučované