Hlavní obsah

Doufám, že se to už nikdy nestane, řekl trenér Monaka o rasismu na Letné

Foto: Profimedia.cz

Útočník Monaka Aurélien Tchouaméni oslavuje gól před sparťanskými fanoušky.

Reklama

Úterní fotbalový boj o postup do Ligy mistrů mezi Spartou a AS Monaco nepřinesl jen jednoznačný triumf třetího týmu francouzské ligy, ale i rasismus na tribunách. Všímají si ho média nejen ve Francii.

Článek

„Zvítězili jsme, to nejdůležitější se ale událo po našem gólu a na konci zápasu. Jsem smutný a zklamaný, že se takovéto věci dějí ještě ve 21. století,“ citovala francouzská média trenéra hostí Nika Kovače. Z jeho slov na tiskové konferenci bylo znát, že se jeho i celého týmu bolestně dotklo to, co předvedlo několik jedinců považujících se za fanoušky Sparty, kteří ale klub opakovaně poškozují.

Vše začalo ve 37. minutě, kdy monacký hráč Aurélien Tchouaméni vstřelil branku a oslavoval ji před kotlem domácích. Z něj se začaly ozývat opičí skřeky, na což hosté okamžitě upozornili rozhodčího. Po varování, že rozhodčí zápas ukončí a kontumuje, se rasisté na tribuně uklidnili, po závěrečném hvizdu sudího Michaela Olivera se ale podle francouzských médií vše opakovalo.

„Jsem hrdý na to, jak moji hráči reagovali. Někteří z nich byli zklamaní, vynervovaní a smutní, řekl jsem jim ale, že jsme tu, abychom hráli fotbal. Vím, že je to zraňující a těžké pochopit, ale musíme pokračovat. Vyhráli jsme zápas, ale vyhráli jsme i proti rasismu. Je důležité zdůraznit, že to přišlo od menšiny, nebyl to celý stadion. Mluvil jsem s rozhodčím a trenérem Sparty a řekl jsem jim, že oni za to nejsou odpovědní, všichni jsme tu kvůli fotbalu. Doufám, že se to už nikdy nestane,“ zakončil své sympatické vystoupení Kovač.

Deník Le Figaro připomněl ve svém článku i loňský zápas mezi Slavií a Glasgow Rangers, v němž došlo k incidentu mezi kapitánem sešívaných Ondřejem Kúdelou a finským záložníkem Rangers Glenem Kamarou. Na rozdíl od zdejších médií, která obvykle referují o údajné rasistické poznámce českého hráče, Le Figaro slovo „údajné“ – podobně jako britská média – nepoužívá.

Pravicový deník se kromě „ultra dominantního“ dua Youssouf Fofana a Aurélien Tchouaméni věnuje i kapitánovi Sparty Bořku Dočkalovi. Podle deníku se zjevně nenacházel v dobrém rozpoložení a dělal chyby, z nichž těžili monačtí hráči. Deník upozorňuje na Dočkalovy ztráty míče i na jeho negativní roli při rasistickém bučení – Dočkal se podle něj viditelně zastával příznivců Sparty proti Tchouaménimu. Nakonec ho trenér stáhl v 60. minutě, končí Le Figaro svůj kritický text.

Pro úplnost je nutné dodat, že Dočkal zamířil po zápase jako jediný ke kotli domácích, ostatní hráči na protest proti rasismu tradiční děkovačku ignorovali.

Dění na Letné si ale všímali i jinde. Na rasistický incident upozornil na Twitteru například fotbalový reportér serveru Deutsche Welle Jonathan Crane, který loni zpovídal na téma rasismu plzeňského útočníka Jeana-Davida Beauguela. „Zdá se, že se v českém fotbale změnilo jen velmi málo,“ konstatuje.

Snímek a informace o útoku na Tchouaméniho zveřejnil i účet Goal Africa. V diskuzi pod příspěvkem jeden z uživatelů napsal, že to samé udělala loni Sparta v utkání s Rangers. Na upozornění českého fanouška, že si plete pražské kluby, reagoval výmluvně další z přispěvatelů: „Záleží na tom který? Je to stejná země, to je ten problém.“

Reklama

Doporučované