Hlavní obsah

Kam se může a jak. Ministerstvo spustilo stránku s garantovanými informacemi

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo zahraničí představilo nový web, na kterém Češi najdou informace o podmínkách vstupu do jednotlivých zemí v době pandemie koronaviru.

Článek

Češi si informace ve velké většině shánějí před letošní dovolenou tak, že volají na infolinky Ministerstva zahraničí a ty jsou kvůli tomu vytížené. Resort proto ve čtvrtek spustil nové webové stránky dovolena2021.cz.

Lidé na této stránce najdou informace o podmínkách vstupu do jednotlivých zemí a přehled opatření, která v nich musí dodržovat. K dohledání jsou i informace o tom, jaké podmínky platí při návratu do Česka nebo co dělat, pokud se turista v dané zemi nakazí koronavirem.

„My si uvědomujeme limity našich stávajících webových stranek, informací k cestování je hodně a často se mění. Chceme proto nabídnout veškeré informace pro cestování. Chtěl bych informovat, že jsme připravili cestovatelský web www.dovolena2021.cz. To je místo, kde se lidé mohou přehledně informovat o cestování do destinací, které jsou Čechy nejžádanější. Web je součástí covidového portálu,“ řekl na tiskové konferenci v Černínském paláci ministr zahraničí Jakub Kulhánek z ČSSD.

Na webu jsou už nyní informace o podmínkách například v Chorvatsku, Itálii, Řecku nebo o sousedních zemí Česka. Nechybí ani údaje ze zemí, jako je Egypt, Turecko nebo Tunisko.

Ministerstvo zahraničí také oznámilo, kde jsou letos Čechům během léta k dispozici konzuláty. Rovnou dva budou v provozu v Chorvatsku a to ve městech Split a Rijeka.

Stejně jako v minulých letech budou opět fungovat i společné policejní hlídky v Chorvatsku a Bulharsku, pilotně budou společné hlídky i v Albánii. Smyslem přítomnosti českých policistů v národních uniformách je přispět k pocitu bezpečí českých turistů během jejich dovolené.

Čeští policisté pomáhají překonat jazykovou bariéru, poskytují důležité informace a účinně pomáhají např. při dopravních nehodách či případným obětem trestné činnosti.

Letos budou konzulární jednatelství zřízena v těchto městech

Barcelona (28. července 2021 až 3. září 2021)

Burgas (1. července 2021 až 29.srpna 2021)

Rijeka  (1. července 2021 až 30. srpna 2021)

Split (15. června 2021 až 15. září 2021)

Valetta (1. července 2021 až 31. srpna 2021)

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí

Reklama

Doporučované