Hlavní obsah

Doživotně odsouzený muž je poslední nadějí Palestinců

Foto: Profimedia.cz

Palestinský mladík s portrétem vězněného Marvána Barghútího.

Reklama

Hnutí Fatah pětaosmdesátiletého palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse bude mít do květnových parlamentních voleb silného soupeře. Vlastní kandidátku sestaví na doživotí odsouzený Marván Barghútí.

Článek

Květnové palestinské parlamentní volby získaly ve středu zcela nový náboj. Kromě konkurenčních hnutí Fatah a Hamás se jich zúčastní i kandidátka s názvem Svoboda, kterou společně sestaví v Izraeli vězněný vojenský lídr Fatahu Marván Barghútí a ze stejné strany vyloučený Násir Kidva, synovec bývalého prezidenta Jásira Arafata.

Kandidátku zaregistrovala jen pár hodin před vypršením časového limitu Barghútího žena Fadva. „Doufáme, že nás dovede k demokracii. Zaregistrovali jsme tuto kandidátku a věříme, že bude úspěšná,“ řekla novinářům. Volby jsou plánované na 22. května.

Barghútí, který je v izraelském vězení od roku 2002, zvažoval kandidaturu už v posledních volbách, které se uskutečnily před 15 lety. Nakonec se ale ve vězení nechal přesvědčit delegací Fatahu a podpořil současného prezidenta a šéfa Organizace pro osvobození Palestiny Mahmúda Abbáse. Ten se ale za 15 let vlády nejenže nedohodl s Izraelci na ukončení letitého konfliktu, ani nedokázal Palestince sjednotit.

Terorista pro jedny, naděje a muž míru pro druhé

Jednašedesátiletý Barghútí dostal u izraelského vojenského soudu v roce 2004 pět doživotních trestů vězení a dalších 40 let navíc. U palestinské veřejnosti je ale stále populární a podle posledního průzkumu by jeho kandidátka mohla porazit na Západním břehu Jordánu vládnoucí Fatah.

Barghútí vedl vojenské křídlo Fatahu během takzvané druhé palestinské intifády, tedy povstání, které začalo v roce 2000. Opakovaně odsuzoval útoky proti izraelským civilistům na území Izraele, se stupňujícím se násilím z obou stran ale vzdal snahu o dohodu s Izraelem a vyzýval k ozbrojenému boji proti vojákům. Soud ho nicméně odsoudil za terorismus i za smrt civilistů. Odsouzený odmítl uznat legitimitu vojenského soudu a v očích mnoha Palestinců se stal národním hrdinou.

Známý izraelský esejista Gideon Levy v deníku Haarec napsal, že kdyby on byl Palestincem, volil by právě Barghútího. „On představuje jedinou šanci, jak vdechnout novou naději umírajícímu palestinskému lidu a mírovému procesu, který ve skutečnosti nikdy procesem nebyl a nikdy neměl za cíl dosáhnout míru,“ domnívá se komentátor, jenž Barghútího věznění označuje za „nekonečné a idiotské“.

Samotného vězněného vůdce Fatahu Levy přirovnává k Nelsonu Mandelovi – i on byl před tím, než se stal jihoafrickým prezidentem, odsouzen za terorismus. Levy je přesvědčen, že Barghútí je opravdu poslední šancí na mírový proces mezi Izraelci a Palestinci. Mluví přitom o něm navzdory jeho roli během intifády jako o muži míru: „Na své nezapomenutelné cestě po Evropě se spřátelil s členy Knesetu z Likudu i Šasu (strana zastupující ultraortodoxní židovskou komunitu, pozn. red.), dokonce i s těmi z osad. Byl fanouškem fotbalového týmu Hapoel Tel Aviv. A byl mužem míru, možná tím vůbec nejodhodlanějším palestinským mužem míru,“ argumentuje.

V úterý se množily spekulace o tom, zda Fatah Barghútího nevyloučí. Stalo se to už 67letému Násiru Kidvovi, který by měl nově vzniklou kandidátku vést. To ale jeden z vedoucích představitelů hnutí Munír Džaghúb odmítl: „Marván je členem centrálního výboru Fatahu a je vězněn, neexistuje, aby byl vyloučen. To, co musí snášet ve vězení, stačí,“ řekl serveru New Arab.

Obavy Fatahu z voleb ale Barghútího rozhodnutí nepochybně zvýšilo. Už dříve bylo jasné, že proti jednotným islamistům z Hamásu bude kandidovat nejen oficiální kandidátka Fatahu, ale i kandidátka Budoucnost vedená dalším bývalým politikem hnutí, v emirátském exilu žijícím Muhammadem Dahlanem.

„Rozkol určitě pomůže Hamásu. Každý, kdo má problém s Fatahem, dá hlas Marvánovi,“ napsala SZ Rana Džamálová, marketingová specialistka žijící v Ramalláhu, která politickou scénu bedlivě sleduje. „Samozřejmě je to teď hlavní téma,“ dodala na téma Barghútího kandidatury s tím, že Fatah určitě čekají značné ztráty. O oslabení Fatahu mluvil v rozhovoru pro Seznam Zprávy i Fádí Alí Abušamala, ředitel Generálního svazu kulturních center a politický aktivista z Gazy. „Barghútí je velmi populární a získá mnoho hlasů, určitě pomůže k oslabení Fatahu,“ říká a poukazuje i na Dahlanovu kandidátku, která také přispívá ke štěpení sil Fatahu. Barghútího kandidatura ho nepřekvapila, vězněný politik tak prý reagoval na to, že prezident Abbás ignoroval jeho doporučení před volbami. Abušamala upozorňuje i na fakt, že Barghútí je velmi oblíbený i v Gaze, kde ho spousta lidí považuje za hrdinu.

Porazil by oba protikandidáty

Stárnoucí prezident Abbás se tak ocitá v těžké pozici. Výzkum veřejného mínění z minulého měsíce ukázal, že kandidátka podpořená Barghútím by ve volbách získala více hlasů než Fatah. „Barghútího kandidatura dramaticky změní výsledky,“ okomentoval výzkum ředitel agentury Chalíl Šikakí citovaný serverem Ynetnews.

Pokud by pak Barghútí kandidoval proti Abbásovi v červencových prezidentských volbách, snadno by porazil jak stávajícího prezidenta, tak i pravděpodobného kandidáta Hamásu Ismaíla Haníju.

Abbás by mohl volby, které na začátku roku překvapivě vypsal, ještě zrušit. Jako záminka by mohl sloužit východní Jeruzalém, kde není jisté, zda Izrael hlasování povolí. Jisté ale je, že tím by ohrozil vztahy Palestinské samosprávy se Spojenými státy i Evropskou unií, které po volbách dlouhodobě volají. Legitimita 15 let vládnoucího prezidenta v očích Palestinců by také utrpěla další ránu.

Není sice jisté, jak se k Barghútího kandidatuře a případnému vítězství postaví Izrael – propuštění vězněného lídra se v tuto chvíli nechystá – velké změny v palestinské politice se ale už rýsují.

Jak Abbás, tak i Barghútí usilují o stejný cíl – vznik Palestinského státu v Pásmu Gazy, na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě. Této snaze ale kromě rozhovorů s Izraelem, které už neprobíhají dlouhých deset let, chybí i palestinská jednota. Po vítězství v parlamentních volbách v roce 2006 se Hamás zmocnil Pásma Gazy, zatímco na zbytku palestinských území vládne Abbásův Fatah.

Barghútí by teoreticky mohl být spojovníkem přijatelným pro oba tábory – prezident s želízky na rukou by mohl změnit i atmosféru v Izraeli a vyvolat tlak na jeho propuštění. O něm se ostatně v židovském státu mluvilo už před několika lety. Když ale Izrael výměnou za vězněného vojáka Gilada Šalita pustil na svobodu tisícovku vězněných Palestinců, Barghútí mezi nimi chyběl.

Reklama

Doporučované