Hlavní obsah

Drahý rum a whisky. Dnes Češi popřou trend, kdy spotřeba tvrdého alkoholu klesla o pětinu

Téměř polovinu spotřebovaného alkoholu představuje pivo. Tvrdý alkohol se pije z 28 procent, vína z 23 procent, říká v rozhovoru Jaroslav Burkart.

 

Reklama

Češi loni utratili 3,5 procenta svých příjmů za alkohol. To je podle Eurostatu více než dvojnásobek oproti průměru celé Evropské unie.

Článek

Podle Českého statistického úřadu vypil každý obyvatel Česka v průměru 7 litrů lihovin, 19,5 litru vína a 147 litrů piva. No a jaké jsou české preference v tvrdém alkoholu? Odpovídá ředitel Unie vývozců a dovozců alkoholu Jaroslav Burkart.

Jednoznačně vede rum a vodka - ty představují téměř polovinu spotřeby tvrdého alkoholu. Teprve s odstupem následuje brandy, ovocné destiláty a whisky. Roste ale obliba likérů.

„Já jsem v byznysu 14 let a pozorujeme to, že mladší generace neustále pije sladší věci. Je zvyklá na sladké limonády a tím pádem i v dospělém věku přechází na sladší pití. Trendy jsou tedy sladší věci a s menší lihovitostí,” říká Jaroslav Burkart.

Kromě chutí se v posledních letech změnila i další věc. Orientace na cenu a hlavně spotřeba alkoholu v Česku. Tady je na vině metanolová aféra. Před ní se Češi nebáli pít levné a podomácku vyrobené lihoviny. „Způsobila, že konzumace tvrdého alkoholu padla dolů. V tuto chvíli se dostáváme na čísla z roku 2011,” dodává Burkart s tím, že spotřeba alkoholu v nejbližších pěti letech bude buď stagnovat, nebo klesat.

V rozhovoru, jehož záznam najdete ve videu nahoře, mluví ředitel Unie vývozců a dovozců alkoholu i o tradičním silvestrovském pití.

Reklama

Související témata:

Doporučované