Hlavní obsah

Dres neměnil jen Souček. Anglické kluby daly za posily 230 milionů liber

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Souček (vlevo) ve své premiéře v Premier League, v dresu West Hamu nastoupil proti týmu Brightonu.

Reklama

Čeští fanoušci sledovali v zimě zejména příběh slávisty Tomáše Součka, který zamířil do Premier League a už v ní nastoupil i ke svému prvnímu utkání. Zimní přestupní trh se v Anglii i dalších evropských zemích sice oproti loňsku oživil, ale na opravdu velké přestupové šílenství se můžeme těšit až na léto, po turnaji Euro 2020, kterého se zúčastní i česká reprezentace.

Článek

Tomáš Souček podepsal s Wet Hamem smlouvu ve středu. Téhož dne večer jej hned představili fanouškům v průběhu dohrávky s Liverpoolem. A v sobotu odpoledne už Tomáš Souček nastoupil v základní sestavě svého nového týmu v záchranářském souboji proti Brightonu.

Všechno pro něj vypadalo nadějně, v půli domácí vedli 2:0, ale vedení a vítězství nakonec ztratili, duel skončil 3:3. Souček v něm odehrál solidních 85 minut, působil v záložní řadě, na pozici poněkud ofenzivnější, než na jakou býval zvyklý ze Slavie.

Podstatné je, že West Ham tenhle zápas v boji o záchranu potřeboval vyhrát. Přitom motiv jeho udržení v soutěži je klíčový i pro Součka a Slavii, neboť právě setrvání v Premier League by nynější Tomášovo hostování za 4,5 milionu eur v létě automaticky proměnilo v přestup za dalších 16,2 milionu eur, což by samozřejmě pro rozpočet Slavie byly velmi důležité peníze.

Slabý den D, předtím ale solidní leden

Tak jako byli fanoušci West Hamu v sobotu možná trochu zklamáni z výsledku utkání, tak i angličtí příznivci obecně trochu kabonili tváře už v pátek, protože 31. leden, poslední den zimního přestupového okna, nebyl letos ani zdaleka takovou show, na jakou bývali zvyklí.

Jak vidno z grafu, na pátek už kluby Premier League oproti letům předchozím, zejména oproti zimě 2018, nákupy nenechávaly. Šlo dokonce o nejslabší „deadline-day“ od roku 2010.

V poslední den přestupů se utratilo jen 25 milionů liber, a ještě ze 72 % všechno zachraňoval West Ham, který uvolnil 18 milionů liber na nákup Jarroda Bowena, útočníka z Hull City. Proti Brightonu jej ještě nenasadil, k dispozici už by ale Bowen měl být na nadcházející těžké zápasy s Manchesterem City a Liverpoolem.

Hodně pozornosti se v poslední den přestupů věnovalo Odionu Ighalovi, někdejšímu spoluhráči Matěje Vydry z Watfordu, ovšem toho Manchester United získal do své ofenzivy z čínského klubu ze Šanghaje jen na hostování.

Každopádně zdání může klamat, jakkoli se v pátek žádné přestupové šílenství nestrhlo, platí, že v solidních objemech se v Anglii přestupovalo už v předchozích lednových dnech. Kluby Premier League utratily za posily v lednu 2020 celkem 230 milionů liber, což je 6,89 miliardy korun. A to značí druhé největší zimní utrácení v soutěži za posledních 10 let.

Nenakupovalo se tentokrát sice tolik v den D, ale zato den před ním. Třicátého ledna totiž Manchester United posílil svoje řady o Bruna Fernandese ze Sportingu Lisabon. Základní transferní suma 47 milionů liber se v závislosti na tom, co Portugalec na Old Trafford předvede a dokáže, může ještě vyšplhat až na 67,7 milionu liber, v přepočtu na koruny z 1,4 až na 2 miliardy. Každopádně šlo o největší zimní transfer v celosvětovém měřítku.

Vraťme se ještě k ekonomickému vyhodnocení zimního přestupního období v Anglii. Letošní úhrnná transferní suma 230 milionů liber zhruba odpovídá úrovni ledna 2017, tehdy šlo o 215 milionů. Rok nato následoval absolutní top, když zima 2018 vygenerovala 430 milionů liber, loni pak zimní anglický fotbalový trh poklesl na 180 milionů liber. A teď se zase zdvihá.

Ať tak či tak, dlouhodobě platí, že oproti letnímu přestupnímu období se v zimě na trhu točí jen „drobné“. V létě 2019 utratily kluby Premier League 1410 milionů liber, což je více než šestinásobek (!) aktuálního zimního trhu.

Proč se v zimě utrácí méně? Na to hledal v článku BBC odpověď Tim Bridge ze společnosti Deloitte: „Kluby vycházejí z principů dlouhodobé finanční stability. Jsou proto méně ochotné utrácet peníze mimo předem definované rozpočty za účelem dosažení krátkodobého úspěchu.“

Velké přestupy, na kterých kluby staví své obchodní plány, se obvykle realizují v létě. Oproti tomu v zimním transferním okně se do nějakých velkých dobrodružství, takříkajíc „nad plán“, pouští málokdo. Utrácejí tedy spíš jen kluby, které jsou v ohrožení sestupem, jako West Ham, anebo potřebují zalepit nějakou tu díru v sestavě, která vznikla kupříkladu kvůli vážnějšímu dlouhodobému zranění.

Jako letos v zimě, kdy kluby Manchester United a Tottenham hledaly útočníka kvůli zraněním Marcuse Rashforda, respektive Harryho Kanea.

Na Old Trafford tedy nakonec přišel půjčený Ighalo, na sever Londýna pak za 27 milionů liber Steven Bergwijn z PSV Eindhoven. Přičemž nejdřív musel Tottenham dotáhnout Eriksenův transfer do Interu Milán (16,9 milionu liber), aby měl na Bergwijna volné prostředky.

Jak u Manchesteru United, tak u Spurs se celou zimu spekulovalo, zda je neposílí Edinson Cavani, nespokojený v Paris SG, nakonec ale francouzský klub neuvolnil Uruguayce ani do těchto anglických klubů, ani do Atlétika Madrid, kde o něj stáli asi nejvíc. Tak třeba to veteránu Cavanimu vyjde v létě, už se spekuluje o jeho námluvách s Beckhamovým klubem z Miami.

Podobný osud potkal Oliviera Girouda, kterému se i s ohledem na jeho pozici ve francouzském národním týmu před Eurem nelíbí život náhradníka v Chelsea. Jednání o odchodu, například do Lazia Řím, ale úspěšná nebyla. Podobně jako svody z Tottenhamu, jež se taktéž nenaplnily. A Giroud, bývalý hráč Arsenalu, byl tedy uchráněn před věčným prokletím, jež by na něj bylo uvrženo, právě kdyby oblékl dres Tottenhamu, nejnenáviděnějšího rivala Gunners.

Kdybychom sestavovali žebříček sezon (léto + zima) podle výdajů na posily, byla by ta aktuální v Anglii druhá v historickém pořadí, v součtu léta a zimy se kluby dostaly na 1640 milionů liber.

Rekord drží ročník 2017–18, kdy se kluby díky příjmům z televizních práv „urvaly ze řetězu“ a na účtech se za přestupy přesunulo celkem 1900 milionů liber.

Velkokluby zajímají hvězdy, ale také mladíci

Aktuální oživení trhu nyní v lednu tedy dává předpoklad k tomu, že v létě 2020 se můžeme nadít opravdu velkých přestupových akcí. Obecně funguje model, že jeden megatransfer spustí další velké a tím se rozproudí velké objemy oběživa, které dnes už snadno můžou obkroužit celou planetu. A hlavně prosáknout ze světa velkoklubů i na mnohem nižší úrovně.

Očekává se velký přestup Paula Pogby z Manchesteru United nejspíš do Realu Madrid. Je otázkou, zda Paris SG udrží i po létě 2020 pohromadě dvojici Neymar – Kylian Mbappé. A „lovnou zvěří“ největších velkoklubů se jistě stane Jaddon Sancho, 19letý anglický supertalent, dislokovaný nyní v Borussii Dortmund.

Teenageři, tedy hráči narození po roce 2000, ostatně byli velkým tématem už tohoto zimního přestupního období. Už jsme zmínili, že jedničkou lednových transferů byl Bruno Fernandes. Posile United je, pravda, už 25 let, ale čísla 2 a 3 v zimní transferní hitparádě už patří mladíkům. O koho jde?

Na jaře ho ještě nechají na hostování v Atalantě Bergamo, ale letní příchod Dejana Kulusevského, 19letého mladíka s makedonskými kořeny a švédským pasem, si Juventus Turín částkou 35 milionů eur pojistil už teď.

Jen o 5 milionů eur méně poslal Real Madrid na účet brazilského Flamenga za teprve 18letého Reiniera.

Největší zimní přestupy v milionech eur

Bruno Fernandes, Sporting-Manchester United 55

Dejan Kulusevski, Bergamo-Juventus 35

Reinier, Flamengo-Real Madrid 30

Steven Bergwijn, Eindhoven-Tottenham 30

Krzysztof Piatek, AC Milán-Hertha 27

Lucas Tousar, Lyon-Hertha 25

Paco Alcácer, Dortmund-Villarreal 23

Sander Berge, Genk-Sheffield Utd. 21,5

Jarrod Bowen, Hull-West Ham 21,3

Další „mladou puškou“ na seznamu top zimních transferů je pak norský střelecký zázrak Erling Haaland, který se za 20 milionů eur přesunul ze Salcburku do Dortmundu. Stejnou sumu jako za něj vydaly v lednu kluby i za devět dalších fotbalistů.

Za speciální zmínku jistě stojí zimní úsilí Herthy Berlín. Ta v zimě vydala za přestupy 78 milionů eur! Život v oblasti namočené sestupem tedy klubu z hlavního německého města, za který nastupuje i Vladimír Darida, zjevně nevyhovuje.

A tak si za 27 milionů eur pořídila Hertha polského střelce Krzysztofa Piateka, kterému po skvělém začátku v AC Milán trochu došel dech. Na letní přestup si Hertha v Lyonu předplatila Lucase Tousarta (25 milionů eur). A k tomu všemu si ještě připočítejte Matheuse Cunhu z Lipska (15 mil. eur) a Santiaga Ascacíbara ze Stuttgartu (11 mil. eur).

Obecně lze říct, že se v zimním přestupním období konkurenční evropské soutěže co do objemu prostředků vydaných na posily tradičně nejsilnějším Angličanů zlehka přiblížily.

BBC vše spočítala následovně a vyčíslila to v britských librách: Zatímco anglické kluby v zimě utratily 230 milionů, ty italské ze Serie A 180 milionů, německé bundesligové 165, španělské z La Ligy pak 110 milionů. A pátá zůstává francouzská Ligue 1, jejíž kluby v lednu utratily 100 milionů liber.

Reklama

Doporučované