Hlavní obsah

Paska prozradil Součkovy priority, Anglii a pojistku před sestupem

Pusťte si video, na kterém se vám představí Tomáš Souček coby nová posila londýnského klubu West Ham United.Video: https://twitter.com/westham

 

Reklama

Slávistický kapitán Tomáš Souček si vysnil angažmá v Anglii. A sen se mu splnil. O jeho fotbalové cestě na ostrovy prozradil víc Pavel Paska, šéf agentury ISM, která Tomáše Součka zastupuje.

Článek

Paskovou kanceláří procházela velká část moderní historie českého fotbalu. A to včetně té úplně nejžhavější současnosti, kterou v tomto týdnu napsal svým odchodem do West Hamu United český reprezentant a slávista Tomáš Souček.

Jak známo, jde o půlroční hostování, které se v případě udržení londýnského klubu v Premier League v létě automaticky změní v přestup. Pokud to nastane, doplatí West Ham k částce 4,5 milionu eur do pokladny Slavie dalších 16,2 milionu. V přepočtu by to celé znamenalo 522 milionů korun. A to je částka na české poměry dlouho nevídaná, více zde.

Vydejme se po stopách historie Součkova přestupu do zahraničí. V uplynulých přestupních obdobích měly o něj zájem italské či ruské kluby. Pak jste deklaroval, že se přestup neodehraje dříve než v létě 2020. A najednou je Tomáš ve West Hamu. Takže, jak se všechny ty peripetie vyvíjely?

Na Východ, tedy do Ruska, Tomáš svoji fotbalovou budoucnost směřovat nechtěl. A třeba do arabského světa už vůbec ne, tam je to možná zajímavé ekonomicky, ale o sportovním rozvoji hráče se tam asi moc mluvit nedá. Ve Slavii měl hráč vybudované kvalitní zázemí, byl tam spokojen. A průběžně rostla i transferní částka, kterou za něj Slavia požadovala. Někteří původní zájemci kvůli tomu odpadli, další se objevili. Třeba v německé Bundeslize si ho mohly a chtěly dovolit dva kluby, ale ty by do toho šly až v létě.

Proč se nakonec nečekalo do léta?

Tomáš byl od začátku silně fixovaný na anglickou Premier League. Chtěl si ji zahrát. A když se teď objevila zajímavá možnost do té soutěže odejít, možná by si posléze mohl hodně vyčítat, kdyby jí nevyužil. Přihlédla k tomu i Slavia, která vyšla rozvoji hráčovy kariéry vstříc. A umožnila mu odejít už teď v zimě.

V posledních týdnech se hovořilo o nabídkách Monaka, Brightonu a West Hamu…

Co se týče Monaka, v průběhu jednání mezi kluby prostě nedošlo k dohodě. Tečka. A ano, anglické kluby tam byly dva, West Ham a ještě jeden, který nebudu jmenovat.

Co mezi nimi rozhodlo?

West Ham přišel s variantou, jež se prolnula s našimi prioritami. Vycházela z postavení klubu v tabulce a řešila i riziko, které jsme s Tomášem nechtěli podstoupit. A sice, že by v případě sestupu uvázl v nižší soutěži.

A takovou variantu Brighton, který je stejně jako West Ham ohrožen sestupem z Premier League, nenabídl?

A takovou variantu ten druhý anglický klub, který nebudu jmenovat, nenabídl. West Ham přišel s možností povinné opce spojené s udržením v soutěži. A to hráčovým, mým a vlastně i slávistickým prioritám plně vyhovovalo.

Jak Tomáš Souček ty poslední dny prožíval?

No, měli jste ho vidět, jak vypadal, když už šlo do tuhého, seděl u mě v Praze v kanceláři a rozhodovali jsme se, jestli tedy druhý den poletíme do Londýna. Byl bledý jako křída, jak to na něj dolehlo. Ale v Londýně pak postupně roztával, a když už se pak fotil s dresem a podobně, bylo na něm vidět, že je v sedmém nebi. Přeji mu to, tvrdě pracoval, to angažmá si zaslouží.

Jak se na něm projevil intenzivní půlroční jazykový kurz angličtiny?

Famózně. Všechny tam příjemně překvapil, komunikoval v pohodě a v začátcích v novém klubu mu tyhle jazykové dovednosti, na kterých opravdu hodně zapracoval, velmi pomůžou.

Ve středu Tomáš Souček podepsal kontrakt a večer se šel zatím jako nehrající posila představit fanouškům na utkání s Liverpoolem. Máte pocit, že o víkendu už naskočí do hry? Zrovna v utkání s Brightonem?

Víte jak to je, to je kompetence trenéra.

Probleskovaly spekulace, že se v rámci finálních jednání s West Hamem jednalo i o tom, že by měl Tomáš v průběhu jarních bojů od klubu nějakou garantovanou minutáž, je to pravda?

Absolutní lež. Touhle cestou jsem nikdy nešel, tyhle věci odmítám. Svoji cestu do sestavy si každý musí na hřišti odpracovat sám. To by žádné smluvní klauzule řešit neměly.

Kdo je Pavel Paska

Nejzkušenější český fotbalový agent, na Euru 1996 působil i jako manažer české reprezentace.

Stál za přestupy a kariérami řady českých hvězd, z nejznámějších jmenujme Karla Poborského, Patrika Bergra, Vladimíra Šmicera, Tomáše Rosického, Jana Kollera či Pavla Kuku. Ze současné generace Patrika Schicka a z hvězd budoucnosti například sparťana Adama Hložka.

Jak je to s případnými podíly Slavie či West Hamu při dalších případných Součkových transferech?

Tyhle věci, které si mezi sebou dojednávají kluby, vůbec nebudu komentovat. Ani otázku hráčových příjmů. To po mně, prosím, nechtějte, to nikdy nedělám.

Dobrá, proberme jen základní věci. Co se tedy v létě stane, pokud West Ham sestoupí?

Rozhodně se nezhroutí svět. Tomáš bude hráčem Slavie, která dost možná získá titul, a bude tedy znovu útočit na Ligu mistrů. Bude ho čekat letní Euro a mnohé další výzvy. Určitě není potřeba se tou variantou nikterak stresovat.

A když se naopak West Ham udrží?

Tak bude Tomáš Souček jeho hráčem. A rozeběhne se mu smlouva na čtyři další sezony.

Z jarní části Premier League zbývají tři a půl měsíce. Už je vyřešeno, jestli je Tomáš Souček stráví v Londýně s rodinou, jaké budou mít zázemí a podobně?

Rodina za ním přijede příští týden a společně budou do konce sezony obývat krásné hotelové apartmá v komplexu, který West Ham svým hráčům k ubytování nabízí. No, a v létě se uvidí, jak se věci vyvinou. Jestli se Součkovi přestěhují do svého. Budou teď mít několik měsíců na to, aby si vybrali, kde se jim v Londýně bude líbit.

Reklama

Související témata:

Doporučované