Hlavní obsah

Dříve břečka. Brněnská přehrada po čištění táhne pořád víc lidí, nově láká na grily i největší koupací molo

Čistější Brněnská přehrada láká lidi na největší molo i nové veřejné grily.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Natálie Kuzmová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brněnská přehrada ožila v posledních letech díky speciálnímu čištění. Zástupci města i Jihomoravského kraje se shodli, že budou v systému pokračovat. V pěti letech půjde na kvalitnější vodu padesát milionů korun. Rekreační místo letos láká desetitisíce lidí na novinky, třeba grily nebo největší molo v Česku.

Článek

Na pohled je sice zelená, ale i v teplých letních měsících zůstává vhodná ke koupání. Voda v Brněnské přehradě se díky speciálnímu čištění zlepšila. Od roku 2010 hygienici nemuseli zakázat koupání kvůli přemnoženým sinicím. Představitelé města i kraje se teď dohodli, že v systému čištění pomocí dvacítky aeračních věží a neutralizování fosforu budou pokračovat. Projekt stál za posledních deset let skoro sto milionů korun. V dalších pěti letech město s krajem přidají dalších padesát milionů.

Na čištění se přes deset let podílí zaměstnanci Povodí Moravy. V roce 2009 byla přehrada částečně vypuštěná, odborníci vápnili břehy a přidali provzdušňovací věže. „Při čištění vody snižujeme obsah fosforu v nádrži,“ okomentoval ředitel pro správu povodí Antonín Tůma. Fosfor se do vody dostává ze splašků a dalších druhů odpadů. Některým obcím okolo Svratky, která zásobuje nádrž vodou, chybí čističky odpadních vod. „Je to několik desítek obcí. Bez pomoci kraje sami na peníze nedosáhnou. Uvítali bychom větší projekt krajů, který by využil dotace z Evropské unie na kanalizace a čističky,” sdělil chudčický starosta Vladimír Kalus.

Kvalita vody se zlepšila díky přidávání síranu železitého, který neutralizuje fosfor ve vodě. Aerační věže vhánějí do vody vzduch, což způsobuje, že se v ní tvoří méně škodlivých řas. „V těchto opatřeních chceme pokračovat,“ dodal Tůma. Nyní má kvalita vody na stupnici od jedné do pěti dvojku. Známkování je stejné jako ve škole. Voda je vhodná ke koupání, ale má mírně zhoršené vlastnosti.

Lepší voda oživila Brněnskou přehradu a láká k ní více turistů a rekreantů. „Jednoduchým indikátorem je počet lidí přepravených na lodích dopravního podniku. Už se dostáváme k hranici 250 tisíc lidí za sezonu,“ uvedl náměstek brněnského primátora Martin Ander. Přesná čísla však vedení města neeviduje.

V uplynulých letech ožily i břehy přehrady. Z městských peněz tam vznikly veřejné záchody, převlékárny nebo sprchy. Brňané si na přehradě mohou užívat nové betonové stoly pro stolní tenis, dřevěné lavičky nebo zrekonstruovaná dětská hřiště.

Před dvěma lety dělníci postavili okolo nádrže tři veřejná grilovací místa. Letos stejný počet přibyl. „Nutno říct, že se to stalo docela hitem. Na grily se stojí fronty,“ řekl Ander. V pátek po rozdání vysvědčení zprovozní na Brněnské přehradě nové molo na rakovecké pláži. Vejde se na něj padesát lidí a vyjde přibližně na 3,7 milionu korun. „Měří osmnáct krát osm metrů. Pokud vím, nikde jinde v Česku tak velké nenajdete,“ dodal Ander.

V následujících letech chce vedení města vybudovat novou cyklostezku k hradu Veveří a chodník pro pěší a cyklisty na levém břehu přehrady.

Reklama

Doporučované