Hlavní obsah

Dron 5× rychlejší než zvuk a raketa s 10 jadernými hlavicemi. Čím se Čína pochlubí na vojenské přehlídce

Foto: chinadailymail

Na přehlídce by měl být k vidění i neviditelný bombardér H-20.

Reklama

V rámci oslav 70. narozenin Čínské lidové republiky ukáže tamní armáda svůj arzenál. Očekává se, že k vidění budou kousky patřící mezi nejvyspělejší vojenskou techniku světa. Očekávání jsou velká, čím vším se podle nich Čína v Pekingu 1. října pochlubí?

Článek

Zhruba 15 000 vojáků, 160 letadel a 580 kusů techniky Čína předvede v rámci 80minutové přehlídky, která má ukázat, jak za posledních 70 vojensky zesílila Čínská lidová republika.

Všechny zbraně, které budou k vidění, jsou podle zástupce ředitele přehlídky vyrobeny přímo v Číně. ČLR tak chce podle CNN deklarovat, že je velmi schopná a soběstačná ve výzkumu a inovaci nového vojenského vybavení.

Světová média předpovídají, že největší chloubou, kterou Čínská lidová osvobozenecká armáda ukáže, budou zejména drony a raketové systémy. K vidění ale jistě budou i tradiční kousky vojenské techniky, jako jsou tanky, bombardéry a stíhací letouny.

Unese 10 jaderných hlavic, uletí 15 000 km

Asi nejočekávanější je ukázka mezikontinentální balistické rakety DF-41, která má mít dolet až 15 000 km a může nést až deset na sobě nezávisle zaměřených jaderných hlavic. Může zasáhnout kontinentální část Spojených států do 30 minut.

O tom, že Čína při velké vojenské přehlídce DF-41 ukáže, se spekulovalo už v letech 2015 a 2017. Letos ale očekávání podpořily zprávy čínských státních médií, podle kterých byly tyto střely spatřeny na zkouškách přehlídky.

Neviditelný dron

Nadšenci do vojenské techniky na Twitteru sdílejí obrázky stroje zahaleného plachtou, který připomíná menší stíhačku. Podle odborníků by se mohlo jednat o dron s názvem Sharp Sword, o kterém se toho ještě příliš neví.

Měl by disponovat technologií stealth a nést dvě bomby. Podle analytika Sama Roggeveena z institutu Lowy v Austrálii je tento dron určený pro nový typ válečného konfliktu.

„Co dělá Sharp Sword odlišným, je, že je neviditelný, což znamená, že nebyl zkonstruován pro boje, které se vedou například v Afghánistánu, tedy tam, kde nepřítel má jen o něco málo více než pušky. Má být využitelný pro situace, kde je třeba vyhnout se sofistikované vzdušné obraně," řekl Roggeveen CNN.

Střela pětkrát rychlejší než vzduch

Další výjimečnou raketou, kterou Čína možná zítra v Pekingu odhalí je DL-17. Jde o hypersonickou raketu, která dokáže překonat rychlost zvuku až pětinásobně. Kromě vysoké rychlosti tkví síla této rakety i v tom, že dokáže manévrovat a vyhnout se detekci radarů i vzdušné obraně.

Vylepšený bombardér

H-6 je v arzenálu čínské armády už roky. Tento bombardér s dlouhým doletem se ale podle snímků pořízených při zkouškách nejspíš dočkal vylepšení.

Nově podle snímků může přenášet i velké rakety. Podle Josepha Trevethicka, z blogu War Zone by mohlo jít o balistické střely DF-21, které slouží k likvidaci cílů na moři. „Střely DF-21 by dávaly bombardéru působivé schopnosti v boji proti válečným i letadlovým lodím," napsal Joseph Trevethick.

Superrychlý průzkumník

Dalším dronem, který se na přehlídce možná objeví, je DR-8. Jeho hlavní předností je rychlost. Stejně jako balistická střela DL-17 by měl dokázat vyvinout rychlost až pětinásobku rychlosti zvuku.

Jeho hlavním úkolem v případné akci by mělo být dostat se do blízkosti nepřátelských letounů a poslat údaje o jejich poloze pro raketové systémy, které podle nich můžou cíle snadněji zaměřit.

Podvodní dron

Státní portál Global Times zveřejnil informaci, že na zkouškách přehlídky byl spatřen i „záhadný autonomní podvodní stroj, jehož účel zůstává neznámý".

Kolik Čína za armádu utrácí?

Čínský rozpočet na obranu se během poslední zhruba desítky let neustále navyšuje. Skoro o deset procent každý rok. Pro tento rok se suma zastavila na 168 miliardách dolarů, což z Číny dělá zemi s druhým největším rozpočtem na obranu na světě.

První Spojené státy, ale Čínu rozpočtem na armádu převyšují násobně. Rozpočet USA na obranu pro rok 2019 podle BBC tvoří 643 miliard dolarů.

Na třetím místě je s 82 miliardami Saúdská Arábie a na třetím s 62 miliardami Rusko.

Reklama

Související témata:

Doporučované