Hlavní obsah

V Saúdské Arábii na ropu útočil dron podobný těm, které se vyrábějí v Česku

Rozhovor s ředitelem Primoco Ladislavem Semetkovským o vojenském využití dronů.Video: Anita Baselová

 

Reklama

V sobotu byly drony poprvé zneužity teroristickou organizací. Jedná se o nebezpečí a možná nový fenomén, kterému se lze těžko bránit, jak říká ředitel české společnosti Primoco, která bezpilotní letouny vyrábí.

Článek

"Podle toho, co jsem měl možnost zjistit, byl při útoku v Saúdské Arábii použit letoun podobný těm, co vyrábíme my. Předpokládám, že hmotnost výbušniny, kterou dokázal unést, byla v řádu desítek kilogramů,“ dodává Semetkovský, majitel firmy Primoco, která tento týden získala licenci na dodávky pro armádu.

Bezpilotní letouny, které Primoco vyrábí, se využívají k ochraně hranic, pobřeží, strategických energetických celků nebo třeba ke skenování země do 3D modelu.

O drony se ale stále častěji zajímají armády po celém světě.

Primoco získalo v pondělí v Česku od Ministerstva průmyslu a obchodu povolení obchodovat s vojenským materiálem. Firma vyrábí bezpilotní letouny, které dokáží uletět 1500 km s výdrží 10 hodin a unesou až 30 kilogramů.

"Náš bezpilotní letoun je z kompozitních materiálů, je tedy velmi těžce zachytitelný na radarech Řízení civilního letového provozu. Současné technologie byly primárně určeny k získávání informací ve vyšších letových hladinách. Nepředpokládalo se, že útok může přijít z letu 150–200 metrů nad zemí (jako se to stalo v Saúdské Arábii – pozn .red.). Obecně se předpokládá, že letoun přiletí z výšky několika kilometrů,“ uvedl šéf Primoco.

Hranice Saúdské Arábie a Jemenu, na kterou v sobotu zaútočily bezpilotní letouny, je vlastně poušť. Chránit toto území proti podobným útokům je v podstatě nemožné. A podle Semetkovského v této době neexistují technologie, jak takto obrovské plochy monitorovat.

„V minulosti USA realizovaly útoky svými bezpilotními letouny s dolety tisíce kilometrů. Nyní byly poprvé zneužity teroristickou organizací. To znamená, že vznikl nový fenomén, který nevymizí. Předpokládám, že armády budou muset hledat prostředky, jak se podobným útokům bránit,“ vysvětluje Semetkovský.

U civilních bezpilotních letounů se běžně používá tzv. odpovídač, který Řízení letového provozu informuje o pohybu ve vzduchu, pokud se však zařízení vypne, je dron na radaru neviditelný. A právě v Saúdské Arábii zaútočily bezpilotní letouny podobné těm, co česká společnost Primoco vyrábí.

Když radar nebo zařízení jemu podobné bezpilotní letouny vyhledá, dokáže je zničit i se stoprocentní účinností. Vojáci používají drony i jako cvičné cíle.

Reklama

Doporučované