Hlavní obsah

Druhý klid zbraní v Aleppu zkrachoval. Evakuace se opět komplikuje

 

Reklama

Ve čtvrtek začal další pokus o evakuaci Aleppa. Hned ráno na připravený konvoj zaútočily prosyrské jednotky.

Článek

Další pokus o evakuaci Aleppa kolabuje. Přestože byl podle rebelů v průběhu noci nad městem vyhlášen klid zbraní a lidé z obléhaných částí doufali v záchranu, hned ráno jejich naděje opět uhasly.

Provládní jednotky údajně zaútočily ostrou střelbou na konvoj připravený k evakuaci zraněných lidí z obléhané oblasti. „Spolupracovali jsme s Rusy, kteří nám řekli, že cesta je čistá. Nákladní auto vyjelo, za ním ambulance a najednou začala střelba,“ popsal situaci pro televizi CNN Doktor Hamzah al-Khateab, který je zodpovědný za lékařskou logistiku.

„Dohoda o zastavení palby, které bylo včera dosaženo, byla podle všeho porušena,“ říká ve videu na twitterovém účtu Mojahed Abu Joud. Zároveň dodává, že v nemocnicích jsou civilisté, jejichž zranění jsou výsledkem ostřelování ze strany vládních jednotek a íránských milicí.

Útok nepřežil jeden člověk a další minimálně čtyři byli zraněni. Jedním ze zraněných by měl být i člen Syrské civilní obrany známé jako Bílé helmy. Incident evakuaci ztěžuje, avšak zatím ji nezastavil. Televize Al Jazeera uvádí s odvoláním na novináře Zouhira al-Shimalea, že evakuace pokračuje a stovky rodin se shromážily na odjezdových místech, kde čekají na autobusy.

Rusko přepraví povstalce do Idlíbu

O evakuaci v dobyté východní části města se stará Rusko. V průběhu čtvrtka chce ruské Centrum pro smíření zahájit přesun zbývajících povstalců a jejich rodin do města Idlíb. Uvádí to ruská zpravodajská agentura. Bezpečnost přesunu garantují syrské úřady.

Pro operaci má být vyčleněn speciální koridor. Centrum připravilo dvacítku autobusů a dalších deset sanitek. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgu bude Rusko monitorovat operaci pomocí dronů.

Podívejte se na hlavní momenty bojů o Aleppo.

Aleppo shrnutí

Reklama

Související témata:

Doporučované