Hlavní obsah

Druhý pokus pro Babiše. Přesvědčí komunisty a sociální demokraty, aby ho podpořili?

Podaří se sestavit Andreji Babišovi na druhý pokus vládu? A dostane pro ni podporu? Téma pro dnešní Duel Seznamu.

 

Reklama

Andrej Babiš dostal od prezidenta pro svou vládu i druhý pokus. A má na to mít víc času. Předseda hnutí ANO a premiér v demisi se netají tím, že by i podruhé chtěl vládnout menšinově. Opíral by se přitom rád o podporu KSČM a ČSSD. Najde u nich ale ochotu jeho vládu tolerovat? A za jakých podmínek?

Článek

Ve studiu Seznamu diskutují místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová a předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá z KSČM.

ANO po prvním neúspěšném pokusu o sestavení vlády začalo jednat s ČSSD, SPD, KSČM, ODS a KDU-ČSL. Občanští demokraté spolupráci s ANO odmítli, lidovci a sociální demokraté ji podmínili mimo jiné tím, že ve vládě nebude nikdo trestně stíhaný. Právě Andreje Babiše už Sněmovna vydala k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo.

ANO potřebuje získat podporu nejméně 23 dalších poslanců.

Andrej Babiš chce s vyjednáváním s ČSSD počkat na výsledky jejího únorového sjezdu a na nové vedení. Sociální demokraté také dosud odmítali být ve vládě, jejímž členem by byl někdo trestně stíhaný. Sám Babiš pak odmítá účast Milana Chovance, který vede sociální demokracii, ve vládě. Chovanec bude na únorovém sjezdu kandidovat na předsedu ČSSD. Podle Babiše měl naopak odstoupit, když společně s Bohuslavem Sobotkou stranu dovedl k nízkému volebnímu výsledku.

Babiš už dříve zopakoval, že nechce být ve vládě s SPD a KSČM. Jedná s nimi ale o programu, protože vidí možnost prosadit některé body, které podporuje i ANO.

Reklama

Doporučované