Hlavní obsah

Důchody porostou v průměru o 505 korun. Vláda schválila ke každému i bonus

Prioritou nově schváleného rozpočtu je navýšení důchodů, uvedla vláda. Ilustrační foto.

Reklama

Vláda v pondělí schválila navýšení důchodů na příští rok. Průměrný důchod se zvýší o 505 korun, všichni penzisté dostanou navíc bonus 300 korun.

Článek

Vláda na pondělním zasedání odsouhlasila navýšení důchodů. Tématem jednání byl i růst všeobecného vyměřovacího základu za loňský rok a základní výměry důchodu.

Solidární část všech důchodů se od ledna zvýší o 350 korun a zásluhový díl penze se zvedne o 1,3 procenta. Průměrný starobní důchod tak příští rok poroste o 505 korun. K běžnému přidání všichni lidé, kteří pobírají nějakou penzi, dostanou ještě bonus 300 korun měsíčně navíc. V průměru se tak důchod od ledna zvýší o 805 korun měsíčně.

Definitivně jsme udělali tečku za navýšením důchodů o 805 korun.
Jana Maláčová, ministryně sociálních věcí (ČSSD)

„Definitivně jsme udělali tečku za navýšením důchodů o 805 korun. Tam je navýšení o 350 korun základní výměry, o 300 korun pevná částka,“ potvrdila na tiskové konferenci ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Průměrná penze k prvnímu lednu 2022 tak podle ní činí 16 500 korun.

Jak uvedla na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová (ANO), prioritou nově schváleného rozpočtu se schodkem 376,6 miliardy korun na rok 2022 je právě navýšení důchodů o 805 korun.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze dostávalo v pololetí od České správy sociálního zabezpečení téměř 2,86 milionu lidí. Průměrný starobní důchod dosahoval 15 385 korun.

Penze se podle zákona upravují vždy od ledna. Zvyšují se o růst cen a polovinu růstu reálných mezd za sledované období. Solidární část důchodu musí odpovídat desetině průměrné mzdy.

Reklama

Doporučované