Hlavní obsah

Důkaz, že se Česko vrací do normálu? České banky hlásí hezké zisky

Foto: Shutterstock.com

Zisky tuzemským bankám rostou dvouciferně.

Reklama

Největším bankám v tuzemsku se prudce zvyšují zisky. Ekonomika se dostává z krize, takže nemusejí vytvářet tolik opravných položek na případné nesplácené úvěry.

Článek

Největší tuzemské banky se otřepávají z krize. Svědčí o tom výsledky za první pololetí, které postupně zveřejňují. Bankám sice rostl objem úvěrů zejména díky hypotečnímu boomu, ale také se snižovaly úrokové marže. Nejvýrazněji jim však pomáhalo, že se ekonomika dostává z krize rychleji, než se čekalo.

Zatím poslední zveřejnila výsledky Komerční banka. Této bance majoritně vlastněné francouzskou Société Générale rostl ve druhém kvartálu čistý zisk meziročně o 75,9 procenta na 3,1 miliardy.

České spořitelně, kterou ovládá rakouská finanční skupina Erste, v pololetí meziročně stoupl čistý zisk téměř o polovinu na 6,6 miliardy korun. Třetí z trojlístku největších bank, ČSOB, zveřejní výsledky ve čtvrtek 5. srpna.

Propouštění i digitalizace

Všechny banky se snaží masivně snižovat náklady, ať už zavíráním poboček, redukováním počtu zaměstnanců, nebo digitalizováním některých administrativních činností. Například Komerční banka provozní náklady meziročně snížila o 1,5 procenta na 3,5 miliardy korun.

Nejvíc však banky těží z poklesů nákladů na riziko. „Finanční výsledky bank za druhé čtvrtletí odrážejí pozitivní sentiment domácností i firem v souvislostí se zlepšující se pandemickou situací, uvedl předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon. Méně nesplácených úvěrů se rovná nižší ztrátě pro banky.

Z menších bank zveřejnily výsledky také Raiffeisenbank, UniCredit Bank, které vykázaly za letošní první pololetí dvouciferný nárůst zisku. Raiffeisenbank o 26 procent na 1,69 miliardy korun a česká a slovenská UniCredit Bank o třetinu na 3,24 miliardy korun.

Raiffeisenbank se v současnosti soustředí na převod klientů, kteří k ní přecházejí z akvírovaného kmenu ING. „V tuto chvíli máme ve svém portfoliu převedeno větší množství klientů, než jaký byl náš plánovaný cíl, více než 60 procent depozit a 90 procent investic,“ komentoval to generální ředitel Igor Vida.

Minulý týden zveřejnila výsledky i Moneta Money Bank. Její čistý zisk za celé první pololetí letošního roku meziročně stoupl o 19,3 procenta na 1,43 miliardy korun.

Pozitivní vyhlídky

Výhled na letošní rok hodnotí banky vesměs pozitivně s tím, jak v Česku postupuje vakcinace proti covid-19. Například Komerční banka předpokládá, že celkové čisté bankovní výnosy skupiny Komerční banky by za rok 2021 měly dosáhnout podobné úrovně jako v roce 2020.

Jak si banky v pololetí vedly

Jméno bankyČistý zisk 1H (v mld. Kč)Meziroční změna (v %)
Česká spořitelna6,643
UniCredit Bank ČR a SR3,233
Komerční banka3,176
Raiffeisenbank1,726
Moneta Money Bank1,419

Zdroj: banky

„Čisté úrokové výnosy za rok 2021 budou meziročně nižší v důsledku nižších tržních úrokových sazeb, které ovlivňují výnosy z reinvestic. Čisté poplatky a provize by se měly po zlepšení ekonomické aktivity a křížového prodeje zvýšit o střední jednociferné číslo,“ uvádí KB, která čeká, že jí pomůžou i zisky ze zajišťování kurzového rizika firem, poptávka po investičních úvěrech a poplatky za směnu deviz v souvislosti s častějším cestováním do zahraničí.

Všechny banky plánují obnovit výplatu dividendy, která však bude jen částečná, a schvalovat ji budou teprve po prázdninách či na podzim.

Reklama

Doporučované