Hlavní obsah

Dům Rockefellerových v centru Manhattanu je na prodej za 259 milionů

Foto: Shutterstock.com

Byt, který patřil rodině Rockefellerových, se nachází v srdci newyorského Manhattanu.

Reklama

Apartmán jedné z nejmocnějších rodin světa je na prodej. Klanu Rockefellerových patří byt s výhledem na Central Park více než šest desetiletí a nyní ho může získat nový vlastník. Vyvolávací cena je 259 milionů korun.

Článek

Luxusní byt na newyorské Páté Avenue patřil americkému viceprezidentovi Nelsonu Rockefellerovi. Jeho úspěšná rodina ho obývala téměř 60 let. Nyní hledá nového majitele.

Apartmán se nachází v 15. patře v domě číslo 812 v centru Manhattanu. Agentura Bloomberg uvedla, že je nemovitost na prodej za 11,5 milionu dolarů (259 milionů korun). Její rozloha činí 371 metrů čtverečních. Nelson Rockefeller byt koupil v roce 1963, nyní ho podle veřejných záznamů vlastní jeho syn Nelson Rockefeller junior.

„Vlastníte celé patro americké historie na Páté Avenue,“ zní popis realitních makléřů společnosti Compass Claytona Orrigo a Kirsten Jordanové, kteří mají prodej apartmánu na starost. Vychvalují rovněž jeho terasu o rozloze 295 čtverečních stop s výhledem na Central Park.

Byt je uveden na trh v době, kdy se prodej luxusního zboží potýká s propady kvůli pandemii a migraci bohatých Newyorčanů ven z města. V srpnu byl na Manhattanu podepsán jen jeden kontrakt na podobnou nemovitost v ceně 10 milionů dolarů. Nabídky v tomto cenovém segmentu se ale vyšplhaly o 42 procent.

Orrigo uvedl, že potenciální kupci mají příležitost, kterou by jinak neměli. „Většina nemovitostí je právě teď na trhu v ceně pod dvěma miliony dolarů. Za ten samý byt dnes nedostanete to, co byste dostali před rokem,“ řekl Jonathan Miller, prezident realitní kanceláře Miller Samuel.

Nelson Rockefeller starší jednou propojil byt s jednotkou, kterou vlastnil v sousední budově, malým schodištěm. Po jeho smrti v roce 1979 byly byty znovu odděleny. Nemovitost, která je dnes na prodej, vlastnila jeho druhá manželka. V roce 2017 byla převedena na jejich syna.

„Historii má byt zajímavou. A myslím, že vlastnit byt o rozloze 75 stop v Central Parku je vzácné,“ říká Orrigo.

Rockefellerovi patří k nejmocnějším rodinám světa. Jde o americký klan, jehož členové byli průmyslníky, politiky i bankéři. Největšího jmění nabyli na přelomu devatenáctého a dvacátého století díky americkému ropnému průmyslu. Prostřednictvím jejich společnosti Standard Oil k němu napomohl John D. Rockefeller a jeho bratr William Rockefeller.

Syn Johna D. Rockefellera, David Rockefeller, byl bankéř, který působil jako ředitel a předseda představenstva banky Chase Manhattan. Rod pochází z německého Porýní a do Ameriky se přistěhoval na počátku 18. století.

Reklama

Doporučované