Hlavní obsah

Rána pro královskou rodinu. Princ Andrew čelí žalobě kvůli zneužívání

Foto: Profimedia.cz

Princ Andrew v roce 2019 při rozhovoru s BBC.

Reklama

Jedna z údajných obětí finančníka Jeffreyho Epsteina podala žalobu na prince Andrewa. Potomek britské panovnice Alžběty II. ji měl pohlavně zneužít, když jí bylo pouhých 17 let.

Článek

„Volám prince Andrewa k odpovědnosti za to, co mi udělal,“ nechala se slyšet Američanka Virginia Giuffreová. „Mocní a bohatí nemají výjimku v zodpovědnosti za své činy. Doufám, že další oběti uvidí, že je možné nežít v mlčení a strachu, ale mohou si vzít svůj život zpět tím, že promluví a budou požadovat spravedlnost.“

Nyní osmatřicetiletá Giuffreová v minulosti opakovaně vznesla obvinění jak proti Epsteinovi, tak proti jeho bývalé přítelkyni Ghislaine Maxwellové i princi Andrewovi. Její nynější kroky jsou ale prvním momentem, kdy prince konfrontuje formální cestou. Oběť podle žaloby požaduje blíže nespecifikované odškodné a obviňuje Andrewa ze sexuálního napadení a úmyslného způsobení emočního strádání.

„K tomuto rozhodnutí jsem nedošla snadno. Jako matka a manželka stavím na první místo rodinu a vím, že tento krok mě vystaví dalším útokům prince Andrewa a jeho zástupců, ale věděla jsem, že kdybych se tak nerozhodla, zklamala bych (rodinu) i oběti po celém světě,“ cituje agentura AP Giuffreovou.

Žaloba tvrdí, že princ Giuffreovou několikrát zneužil ještě předtím, než dovršila 18 let. Jednou se tak mělo stát v Londýně v domě Epsteinovy přítelkyně Maxwellové, další znásilnění se podle žaloby stalo ve finančníkově domě v New Yorku či na jeho soukromém ostrově v Karibiku.

Andrew si měl být dobře vědom nízkého věku dívky na základě komunikace s Epsteinem a jeho přítelkyní, stejně však měl s činy pokračovat „za účelem uspokojení svých sexuálních tužeb“. Giuffreová již dříve uvedla, že ji Epstein s pomocí Maxwellové držel jako „sexuální otrokyni“.

Podle žaloby se Giuffreová do sexuálních aktů s princem zapojovala kvůli výhrůžkám, kterým ji vystavila již zmiňovaná trojice. Zároveň se tehdy sedmnáctiletá dívka měla obávat smrti, fyzických zranění i jiných následků, které by mohly nastat, kdyby se rozhodla neuposlechnout.

Princ Andrew na konci roku 2019 v rozhovoru s BBC razantně popřel, že by kdy Giuffreovou potkal. „Mohu vám naprosto kategoricky říct, že tohle se nikdy nestalo,“ sdělil před necelými dvěma lety princ. Kvůli svým stykům s Epsteinem se jednašedesátiletý člen britské královské rodiny nicméně stáhl z veřejného života.

Šestašedesátiletý Epstein spáchal sebevraždu ve vězení v srpnu 2019, nedlouho poté, co byl zatčen kvůli podezřením ze sexuálních zločinů. Jeho smrt vzbudila vlnu kontroverzí a dala vzniknout řadě konspiračních teorií. Devětapadesátiletá Maxwellová je obviněná z několika zločinů včetně podílu na kriminálním spiknutí. Vinu ovšem odmítá a v listopadu ji čeká soud.

Dva roky po Epsteinově sebevraždě podle informací webu BBC fond, který byl zřízen pro odškodnění finančníkových obětí sexuálního zneužívání, dokončil svou práci a 150 lidem vyplatil zhruba 121 milionů dolarů. Ty putovaly z Epsteinova majetku, který podle odhadů činil asi pětkrát tolik.

Reklama

Doporučované