Hlavní obsah

Dva české filmy vybrali do soutěžních sekcí festivalu ve švýcarském Locarnu

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Do soutěžních sekcí na Mezinárodní filmový festival ve švýcarském Locarnu vybrali dva majoritně české filmy - celovečerní dokument Ve jménu Alláha a krátký animovaný dokument Milý tati.

Článek

Oba filmy podpořil i Státní fond kinematografie (SFK). Festival v Locarnu byl založený v roce 1946 a je jedním z nejstarších festivalů na světě. Je považován za jednu z nejvýznamnějších platforem pro představení mladých talentů a neotřelých a současných filmů. Letos se uskuteční od 4. do 14. srpna. ČTK dnes o tom za SFK informoval Jiří Vaněk.

Česko-italský dokument Ve jménu Alláha debutujícího režiséra a absolventa pražské FAMU Francesca Montagnera byl zařazen do sekce Concorso Cineasti del presente, což je mezinárodní soutěž určená pro nadějné filmaře a jejich první nebo druhé filmy. Dokument sleduje tři dospívající syny radikálního salafistického kazatele, kteří žijí uprostřed bosenských hor a po otcově odsouzení za terorismus se rozhodují, zda se připojí ke „svaté válce“, pokusí se emigrovat do Evropy nebo si zvolí úplně jinou cestu. Pod strhujícím celovečerním dokumentem jsou podepsáni producenti Pavla Janoušková Kubečková a Tomáš Hrubý z nutprodukcie. Film podpořil SFK ve výzvách na vývoj a výrobu dokumentu celkovou částkou 1,25 milionu korun.

Druhým českým zástupcem v programu festivalu je krátký animovaný dokument Milý tati režisérky FAMU Diany Cam Van Nguyenové. Česko-slovenský snímek je zařazen do sekce Pardi di domani, což je soutěžní sekce pro talentované filmaře a jejich krátké či středometrážní filmy. Třináctiminutový snímek vypráví příběh o silných rodinných vazbách i nepřekonatelných překážkách mezi dcerou a jejím otcem. Autorka se v něm již jako dospělá zpětně vypořádává s minulostí skrze otcovy dopisy z vězení. Film produkovala Karolína Davidová (13ka) a koprodukoval Jakub Viktorin (nutprodukcia) a Ondřej Šejnoha (FAMU). Snímek podpořil SFK ve výzvě na výrobu animovaného filmu částkou jeden milion korun.

Předchozí krátkometrážní film režisérky Nguyenové nazvaný Spolu sami, který měl mezinárodní premiéru na festivalu v Rotterdamu, byl v roce 2018 nominován na Cenu Magnesia za nejlepší český studentský film. Také získal cenu za nejlepší český experimentální dokumentární film z Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava a vyhrál FAMUfest v kategorii nejlepší animovaný film.

V roce 2001 v Locarnu získal ocenění Zlatý leopard režisér Jan Němec za snímek Noční hovory s matkou. V roce 1996 cenu určenou pro mladé filmové tvůrce obdržel Petr Václav za film Marian.

Reklama

Doporučované